CENTENAR MIHAIL ANDREI

CENTENAR MIHAIL ANDREI

37
DISTRIBUIȚI

Am avut ocazia să fac o mică incursiune, împreună cu domnii profesori Ioan Dănilă și Ion Fercu și cu Eduard Mihăilă, bibliotecar, în localitatea în care s-a născut, pe 1 decembrie 1923, apreciatul profesor și lingvist MIHAIL ANDREI: comuna Cubolta, raionul Sângerei  Republica Moldova.

Nu întâmplător, ci premergător unei serii de evenimente/acțiuni la care Primăria Buhuși este organizator, reunite sub numele „CENTENAR MIHAIL ANDREI” pentru a-l omagia pe cunoscutul profesor de limba română, la împlinirea a 100 de ani de la naștere.

Aici, la Cubolta, am avut plăcerea de a-i cunoaște pe Alexandru Sîrbu, primar al comunei, pe  Ana Podlisnic, directoare a Liceului Teoretic „Pantelimon Halippa”, pe părintele paroh al Bisericii „Sf. Elisabeta” și pe  profesoară Tatiana Bibica, care ne-a fost minunat ghid, ad-hoc. Le-am oferit în dar „Monografia orașului Buhuși” (ed. Junimea, 2018) și o copie a manualului „Limba română FONETICĂ, LEXICOLOGIE, GRAMATICĂ, STIL ȘI COMPOZIȚIE, EXERCIȚII”, scris de Mihail Andrei și Iulian Ghiță. Domnii profesori Dănilă și Fercu, promotori ai acestor activități, au donat zeci de manuale și cărți de specialitate. Mulțumim pentru primirea călduroasă.

Activități dedicate acestui Centenar vor avea loc, la Colegiului Național Pedagogic „Ștefan cel Mare” Bacău, la Liceul Teoretic „Ion Borcea” Buhusi, și la Școala Gimnazială „Mihail Andrei” Buhuși, unde, pe 25 noiembrie 2023 s-a desfășurat ediția a XXV-a a „Concursului județean de limba română  „Mihail Andrei”, pentru clasele VII-XI. Inedită va fi și participarea, online, a unei eleve de la liceul din Cubolta.

Sâmbătă, 25 noiembrie, la școala gimnazială ce-i poartă numele de peste 20 de ani, a fost dezvelit un bust al profesorului Mihail Andrei, un bust donat de directorul instituției,  Adrian Lazaroiu. Tot aici, tot sâmbătă, a avut loc vernisajul unei expoziții cu imagini mai mult sau mai puțin cunoscute din viața filologului ce a marcat cariera mai multor generații de educatori, învățători și profesori.

De Ziua Națională a României, 1 decembrie, dată ce coincide cu împlinirea a 100 de ani de la nașterea filologului, marcăm momentul prin acordarea titlului de Cetățean de Onoare, post-mortem, al orașului Buhuși și prin inaugurarea unei plăci comemorative ce va fi amplasată pe casa unde a locuit domnul profesor în perioada 1963-1990, pe strada Libertății.