DISTRIBUIȚI

Cercetătorii ONU au publicat cel mai mare raport din istorie referitor la schimbările climatice, catalogat drept “Cod roșu pentru umanitate”. Conform acestora, ultimii cinci ani au fost cei mai calzi din ultimii 170, iar omenirea va asista în curând la “evenimente meteo extreme fără precedent în istorie”.

Grupul interguvernamental privind schimbările climatice (IPCC) a publicat un raport cu cea mai cuprinzătoare evaluare climatică de până acum, cu mai puțin de trei luni înainte de întrunirea ONU.
Experții atrag atenția că incendiile, inundațiile și vremea extremă, fenomene observate în întreaga lume în ultimele luni, reprezintă doar o mică parte din ce s-ar putea întâmpla constant în viitorul apropiat, pe fondul încălzirii globale, scrie Biziday.

Concluzii-cheie:
– Temperatura globală a fost cu 1,09 grade Celsius mai mare în deceniul dintre 2011-2020 decât între 1850-1900.
– Ultimii cinci ani au fost cei mai calzi din 1850.
– Rata recentă de creștere a nivelului mării aproape s-a triplat comparativ cu 1901-1971.
– Influența umană este „foarte probabil” (90%) principalul motor al retragerii globale a ghețarilor din anii 1990 și a scăderii gheții marine arctice.
– Extremele fierbinți, inclusiv valurile de căldură, au devenit mai frecvente și mai intense începând cu anii 1950, în timp ce evenimentele reci au devenit mai puțin frecvente și mai puțin severe.
La nivel de impact prevăzut de experți, au fost identificate cinci elemente:
– Până în 2040, temperaturile vor crește cu 1,5 grade Celsius peste nivelurile 1850-1900, indiferent dacă obiectivele referitoare la emisii vor fi atinse sau nu.
– Arctica va fi probabil lipsită de gheață în septembrie cel puțin o dată înainte de anul 2050, în toate scenariile evaluate.

Jurnal.md

Continuarea citiți în n.32 din 13 august 2021