DISTRIBUIȚI

Cel mai mare parc fotovoltaic din nordul Republicii Moldova a fost inaugurat la Bilicenii Vechi, raionul Sângerei. Instalaţiile sunt de ultimă generaţie şi pot produce suficientă energie pentru aproape o mie de gospodării. Valoarea totală a proiectului implementat cu sprijinul Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare este de un million de euro.

Ideea de a construi un parc fotovoltaic aparține unor antreprenori locali. Ei şi-au propus să încurajeze cetățenii să investească în producerea energiei verzI. Parcul fotovoltaic are acum peste 2700 de panouri solare.
GHERASIM TOFAN administratorul companiei: „Ideea de a ne ocupa cu producerea energiei electrice ne-au impus-o condițiile din țară. Vedeți, suntem șantajați din toate părțile. Am mai călătorit prin lume, prin Europa, prin America, am văzut cum lumea se aprovizionează. Creditul l-am luat în euro cu ajutorul BERD”.
LICANDRU TOFAN manager de monitorizare: „Producătorii panourilor oferă o garanție de 15 ani, dar termenul de exploatare e până la 25 de ani”.
Parcul va contribui la securitatea energetică și la protecția mediului pentru că nu sunt emisii de carbon. Lucrările de construcție au durat aproape patru luni.
VIOREL MOROȘAN serviciul Evidență Red-Nord: „De astăzi, energia electrică care va fi produsă în acest parc fotovoltaic va fi în sistemul energetic. Depinde deja de volum. Parcul are un megawatt, este considerabil”.
În parcul fotovoltaic s-a investit un million de euro. 150 de mii este aportul antreprenorilor, iar 850 de mii au fost obţinuţi prin credit cu sprijinul Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. GHERASIM TOFAN, administratorul companiei: „E un beneficiu pentru țară, pentru mine personal, pentru populație. 

Continuarea citiți în n.23 din 27 mai 2022

TVRMOLDOVA