DISTRIBUIȚI

Într-o zi, a intrat la redacție o tânără din satul Rădoaia, studentă la Facultatea de Istorie a Universității de Stat. Mi-a adus un articol, unde punea în dezbatere impactul perturbațiilor și consecințele venite în moralitatea satului de azi, proiectat pe fundalul sălbătăciei tranziției noastre de formulă basarabeană.

M-a impresionat nu atât spiritul de observație, stilul ușor ce venea dintr-o bună școlire, ci mai degrabă înțelepciunea prin care aborda problema, o înțelepciune plină de împăcare, cum spun francezii, improprie, de fapt, tinereții exuberante în orice epocă. Dar mai ales în prezent, când zăbrelele bunei creșteri, ale educației native și obiceiurilor respectate de secole au căzut, lăsând loc dezmățului deșănțat, încărcat de ostentație, precum și răspunsul afirmativ, fără replică la strigătul din junglă – totul se poate. Nu era vorba de resemnare în scrierea sa, ci de încercarea de a înțelege fără să condamne sau să renunțe la lupta pentru ceea ce mai are satul și oamenii lui. Iar când discuția noastră a alunecat pe segmentul istoriei, am avut, probabil, imensa bucurie să ascult o lecție de învățături enciclopedice cum nu am auzit niciodată – atât de profunde îi sunt cunoștințele și pregătirea.
Care însă mi-a fost uimirea, după ce aflu, un an mai târziu, că tânăra absolventă a Universității a ales calea mănăstirii. Nu, nu era deloc vorba de o dezamăgire, cum se întâmplă, mai ales, când visurile adolescentine se ciocnesc de realitate. Nu aș da nici acum o explicație clară a schimbării vectorului de existență în altă dimensiune a spiritualității. Oricine e liber să-și zidească destinul cum e îndrumarea Celui de Sus. După un timp, recunosc, chiar și uitasem.
Dar într-o zi am primit un răvaș de la o prietenă, stabilită de mai multă vreme cu traiul la București. Iată ce-mi scria, după alte noutăți comunicate: „ Cu câteva luni în urmă aflu eu că o consăteană de-a mea, din primele generații de bursieri ale statului român, absolventă cu excelență a Facultății de Litere de la Iași, apoi angajată printr-un concurs extrem de dur la un liceu de prestigiu din București… 

Continuarea citiți în n.24 din 3 iunie 2022