DISTRIBUIȚI

Luna august e luna marelor sărbători. Unii sărbătoresc pe 2 august, ziua formării RSSM, alții susțin că la 2 august 1940, Sovietul Suprem al URSS, printr-un decret ilegal, a inclus RSSM în componenţa imperiului sovietic, astfel îndeplinind Pactul Ribbentrop-Molotov, semnat la 23 august 1939. Acest decret a avut urmări deosebit de tragice pentru populaţia băştinaşă, care în decursul anilor, a fost supusă unui adevărat genocid de către organele represiunii sovietice.

La 24 august 1944 unii istorici zic că Armata Sovietică iarăși ne-a eliberat, alții susțin că am fost ocupați, deoarece în urma ,,eliberării” sute de mii de băștinași au fost deportați, exterminați în Siberii prin arest și împușcare, nu mai vorbesc de executarea în 1944 a peste 12 mii de prizonieri, preponderent din Moldova și România, în lagările Nr 33 și Nr. 103 de la Bălți . Printre altele, pe mormanul osemintelor omenești adunate de pe acest teritoriu, a fost ridicată o Troiță, iar în piața gării din Chișinău a fost ridicat un monument al deportaților.
La 27 august e ziua Independenții, unii văd în această zi o separare și formarea unui Stat nou postsovietic -Republica Moldova, iar alții susțin că la 27 august e ziua Independenții de sub regimul sovietic și Unirea acestei așchii de pământ cu restul Moldovei de unde a fost răpită. La 31 august socialiștii și comuniștii zic că e ziua Limbii noastre (găgăuză, ucrainenă, rusă…), iar alții susțin că e sărbătoarea limbii Române în veșmântul ei firesc ( revenirea ei acasă). Toți își apără cu înverșunare punctul de vedere.

Continuarea citiți în n.33 din 20 august 2021