Ce spune președinta CEC, Aliana Rusu, despre organizare alegerilor parlamentare anticipate pe...

Ce spune președinta CEC, Aliana Rusu, despre organizare alegerilor parlamentare anticipate pe data de 6 septembrie

91
DISTRIBUIȚI

Președinta Comisiei Electorale Centrale (CEC), Alina Russu, spune că instituția pe care o conduce a recepționat din partea Cancelariei de Stat decretul cu privire la dizolvarea Parlamentului și documentul în care este stabilită și data alegerilor anticipate.

Russu zice că procedura de organizare a scrutinului nu a fost demarată deocamdată și că membrii Comisiei se vor expune la acest subiect la viitoarea ședință.

„Având acest document înregistrat, noi îl examinăm, dar ne vom expune într-o ședință publică care se va organiza conform regulamentului de activitate, care stipulează că ședințele se organizează o dată la două săptămâni”, a spus Alina Russu, contactată de TV8.md.

Ultima ședință a CEC a avut loc pe 4 iunie, respectiv, următoarea ar putea avea loc săptămâna viitoare.

Am întrebat-o pe președinta Comisiei când ar putea fi demarată eventual procedura de înregistrare a candidaților, dacă se va purcede la organizarea scrutinului, și Alina Russu ne-a spus, făcând referire la prevederile Codului Electoral, că acesta va începe cu 60 de zile înainte de scrutin, ceea ce ar însemna prima jumătate a lunii iulie.

Duminică, CCM a emis o decizie de a-l destitui temporar pe șeful statului Igor Dodon din funcție și de a-i oferi atribuțiile de președinte interimar lui Pavel Filip. Cel din urmă a dizolvat Parlamentul și a stabilit data de 6 septembrie – ziua alegerilor parlamentare anticipate. Decretul acestuia a fost publicat în Monitorul Oficial. Ieri, președintele Dodon a anunțat că a anulat decretul lui Filip, din motiv că acesta l-ar fi semnat contrar prevederilor Constituției.

Ieri, deputații au votat în prima lectură modificarea Codului electoral, pentru revenirea la sistemul electoral proporțional.