DISTRIBUIȚI

Foto: Ziarul de Gardă

Interviu cu Romeo Lopotencu, ex-director general al Red-Nord

Romeo Lopotencu, fost director al Rețelelor Electrice de Distribuție Nord (Red-Nord), vorbește, în premieră, despre presiunile care ar fi fost exercitate asupra sa în perioada în care a condus al doilea cel mai mare distribuitor de energie electrică din R. Moldova. Lopotencu povestește despre cum Ghenadie Țepordei, șeful Agenției Proprietății Publice (APP), l-ar fi trimis la întâlniri „la etajul 7 de la Kentford”, unde ar fi primit diferite indicații de la un oarecare Andrei, dar și de la Alexandru Dodon, fratele fostului președinte al R. Moldova, Igor Dodon.

Lopotencu, fost consilier orășenesc pe listele PSRM, susține că cei doi i-ar fi cerut să organizeze ca anumite companii să câștige licitațiile pentru livrarea de cablaj. „APP conduce mai multe companii de stat și eu nu știu cum se manifestă dl Țepordei în alte companii. Dar, Red-Nord-ul, eu vă spun cu încredere că nu-l conduce. Îl conduce Alexandru Dodon…”, acuză Lopotencu, demis din funcția de director al RED-Nord la sfârșit de 2020. ZdG publică dialogul cu Romeo Lopotencu, dar și reacția persoanelor vizate în declarațiile acestuia.

— Dle Lopotencu, cum ați ajuns să fiți demis din funcția de director al Red-Nord și care a fost influența dlui Alexandru Dodon în acest proces (informația vehiculată anterior în public)?

— Că am ajuns să fiu demis a fost pentru mine o noutate. Minimum, eu așteptam finalizarea anului, așteptam prezentarea unui raport de activitate, așteptam niște dezbateri. Eu nu pretind că undeva n-am greșit sau că totul am făcut perfect. Dar așteptam o comunicare, repet, niște dezbateri în care să mi se demonstreze greșelile, faptele incorecte… Eu socot că am fost demis din cauza că n-am reușit moral, pentru mine, n-am putut depăși momentul de a falsifica licitații și a promova companii speciale care ni se impuneau.

— Se impuneau de cine și cum?

— Nu-i document de a impune sau o înregistrare audio, dar ni se impunea de Alexandru Dodon, de familia Dodon, prin Țepordei Ghenadie.

— Puteți să ne descrieți niște solicitări de acest fel care au fost făcute în această perioadă?

Sursa: Ziarul de Gardă

Continuarea citiți în n.21 din 28 mai 2021