DISTRIBUIȚI

După o săptămână de la primul tur de dezbateri electorale, cu participarea candidaţilor din circumscripţia electorală nr.12 Sângerei, şi cu 10 zile înainte de scrutinul din 24 februarie, în incinta publicaţiei Ecoul nostru a fost organizat turul doi de dezbateri. Tema confruntărilor din ziua de vineri, 15 februarie, asupra căreia trebuiau să se expună candidaţii a fost: “Toate legile aprobate de Partament sunt bune? Ce legi e necesar de revizuit şi ce legi e necesar de inițiat?”. Cei şase concurenţi electorali, care s-au inclus în competiţia pentru un mandat de la Sângerei, au fost invitaţi la dezbateri în grupuri de câte trei persoane, iar gruparea s-a făcut în ordinea alfabetică a numelor de familie.

Dezbatere electorală cu participarea lui Vasile Luca, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova.

La prima dezbatere din ziua de 15 februarie erau aşteptaţi candidaţii: Gheorghe Brașovschi (PDM), Vasie Luca (PSRM), Oazu Nantoi (BE ACUM Platforma DA şi PAS). Conform Regulamentului dezbaterilor, în cazul în care candidaţii erau în imposibilitatea de a se prezenta personal, aceştia erau în drept să-şi delege reprezentantul.
Singurul care s-a prezentat şi a participat la dezbatere a fost candidatul socialiştilor, Vasile Luca.
Candidatului socialiştilor i-a fost oferită posibilitatea să facă unele totaluri ale campaniei electorale, care se apropie de final, să scoată în evidență aspecte din prestația proprie și din platforma sa electorală şi să adreseze un mesaj alegătorilor. În limita timpului care i-a fost alocat, candidatul a mai răspuns la o serie de întrebări din partea moderatorului, iar video integral cu declarațiile lui Vasile Luca poate fi urmărit pe pagina web a “Ecoului nostru”.

Mai jos, reproducem două dintre răspunsurile pe care candidatul le-a oferit la întrebărle moderatorului:

Întrebare:
Consideraţi că actualul sistem electoral mixt, care a fost aprobat de Legislativ în anul trecut, 2018, este bun în raport cu cel proportional, conform căruia se vota până în prezent în R.Moldova. Ce aţi constatat în timpul întâlnirilor cu alegătorii, ce spun ei despre toate acestea, este el benefic pentru votanţi? Mai cu seamă amintindu-vă că fracţiunea PSRM din Parlament a votat pentru această lege…
Vasile Luca:
Da, e un proiect al Partidului Socialiştilor, eu consider că este un proiect bun. Deorece, de obicei, înving în primul tur partidele de stânga, iar în al doilea tur partidele de dreapta se unesc şi spun diferite prostii ca în turul doi Partidul Socialiştilor, care este la moment de opoziţie, să nu învingă. Într-adevăr, opinii sunt diferite, dar avem susţinerea majorităţii alegătorilor. Nu aş spune că avem susţinere totală, dar 90-98% avem susţinerea alegătorilor. Noi am discutat cu alegătorii şi până la alegeri. Le aducem la cunoştinţă că lista proporţională este una, dar şi faptul că pe “okrugul”, circumscripţia nr.12 merg 6 candidaţi care vor fi cu sigla de partid în lista de alegeri.
Întrebare
Ce ar trebui de făcut din punct de vedere legislativ pentru a opri exodul populaţiei, a redresa situaţia demografică din R.Moldova şi a rezolva şi alte probleme sociale?
Vasile Luca
Nu cred că aici este de vină legea. Aci sunt de vină aceşti miniştri sau acei care stau în frunte, care tratează legea ca în propria familie. Eu cred că trebuie folosite pârghiile de a aduce investiţii în ţara asta. Numai prin investtii putem aduce cetăţeanul acasă. Mulţi ani am fost şi eu în străinătate. Cetăţeanul vrea un loc de muncă bine plătit. Trebuie de adus un agent economic care va înveşti, va face o fabrică, o uzină şi deja avem garantată piaţa de desfaacere, pentru că este cointeresat. Dar dacă noi lăsăm acest lucru numai pe aceşti băieţi şmecheri care au fost în Parlament până acum sau pe miniştri… cred că nu e de vină numai legea. Pentru că, după cum vedem, Curtea Constituţională tratează Legea ca pe propria opinie…
Dezbaterile electorale sunt organizate de redacția Radio Orhei în parteneriat cu Asociația Presei Independente (API).
Responsabilitatea pentru organizarea și desfășurarea dezbaterilor revine în totalitate redacției.

Dezbatere electorală cu participarea lui Ion Roșca, candidat independent.

La cea de-a doua dezbatere din ziua de 15 februarie erau aşteptaţi candidaţii: Viorel Neagă (PCRM), Ion Roșca (independent) şi Igor Țibîrnă, (PP Șor). Conform Regulamentului dezbaterilor, în cazul în care candidaţii erau în imposibilitatea de a se prezenta personal, aceştia erau în drept să-şi delege reprezentantul.
Singurul care s-a prezentat şi a participat la dezbatere a fost candidatul independent, Ion Roşca.

Candidatului Ion Roşca i-a fost oferită posibilitatea să facă unele totaluri ale campaniei electorale, care se apropie de final, să scoată în evidență aspecte din prestația proprie și din platforma sa electorală şi să adreseze un mesaj alegătorilor.
În limita timpului care i-a fost alocat, candidatul a mai răspuns la o serie de întrebări din partea moderatorului, iar video integral cu declaratiile lui Ion Roşca poate fi urmărit pe pagina web a “Ecoului nostru”.

Mai jos, reproducem două dintre răspunsurile pe care candidatul le-a oferit la întrebărle moderatorului:

Întrebare:
Consideraţi că actualul sistem electoral mixt, care a fost aprobat de Legislativ în anul trecut, 2018 este bun în raport cu cel proportional, conform căruia se vota până în prezent? Ce aţi constatat în timpul întâlnirilor cu alegătorii, ce spun ei despre toate acestea?
Ion Roșca:
Mai întâi de toate, socot că era corect dacă nu se mergea la vot mixt, dar să fie unul uninominal pe întreaga republică. Asta-i una. Doi. Circumscripţiile electorale să nu fie create atât de deşănţat, special ca să inducă în eroare populaţia. Iată eu, de pildă, în raionul Sângerei activez de mulţi ani. Am experienţă, cunosc raionul, cunosc toate problemele. 22 de ani am fost consilier raional, practic cunosc fiecare localitate cu toate problemele şi ale cetăţenilor, şi ale localităţilor. De ce şi cui i-a fost interesant şi necesar să smulgă din raionul Sângerei 6 primării cu toată populația, unde pe mine, de pildă, mă cunosc, şi să le dea în circumscripţia Bălţi, iar nouă să ne aducă alte 6 primării din raionul Floreşti? E o prostie foarte mare!
Întrebare:
Ce ar trebui de făcut din punct de vedere legislativ pentru a opri exodul populaţiei, a redresa situaţia demografică din R.Moldova şi a rezolva şi alte probleme sociale?
Ion Roșca:
În viziunea mea, este necesar de adoptat un pachet întreg de legi, care într-adevăr să asigure schimbarea în R.Moldova. Pogramul meu elaborat este constituit din 12 compartimente, cu 210 propuneri. Eu acum vreau să mă refer la compartimentele, unde trebuie imediat de introdus anumite schimbări, de a imbunătăți situaţia, pentru ca ţara noastră – şi pentru cei care sunt aici, şi pentru cei care sunt peste hotare, să fie atractivă. Şi trebuie de făcut următoarele remanieri urgenţe. De întors suveranitatea poporului. Clasa politică democratică să fie, responsabilă şi independentă. Reforme pentru cetăţeni, nu pentru grupuri mafiote. Economie modernă şi competitivă. Protecţie socială echitabilă – la nivel de trai decent…
Dezbaterile electorale sunt organizate de redacția Radio Orhei în parteneriat cu Asociația Presei Independente (API).

Responsabilitatea pentru organizarea și desfășurarea dezbaterilor revine în totalitate redacției.