Cat timp rabdarea cetatenilor va fi pusa la incercare?

Cat timp rabdarea cetatenilor va fi pusa la incercare?

Reporter Ecoul Nostru

380
DISTRIBUIȚI

In ultimul timp, tot mai multi cetateni isi exprima nemultumirea fata de problemele aparute in societate, fata de esecul actualei guvernari. Toate incercarile delegatiilor celor trei partide ale fostei aliante de guvernare pana cand sunt secrete pentru presa si societate. Daca e sa judecam dupa declaratii, in cadrul AIE exista pozitii ireconciabile. Astfel, nu mai intelegi care e pozitia oficiala a Aliantei? Toate neintelegerile denota faptul ca unii lideri ai acesteia trateaza cu atata iresponsabilitate mecanismul ei de functionare, de parca ar avea alta sansa de a supravietui politic decat in cadrul si prin aceasta Alianta.

Societatea asteapta sa se faca dreptate, asteapta pasi concreti din partea celor trei formatiuni ai AIE. Reporterul nostru a adresat oamenilor din strada mai multe intrebari referitor la criza politica din tara. Raspunsurile au fost diferite.

– Cat timp rabdarea cetatenilor va fi pusa la incercare?
– Cine v-a pune punct crizei politice?

Victor Rusu, 43 de ani:

Stabilitate politica nu va urma, chiar daca vor fi intalniri si negocieri. Ambitiile si incapatanarea unor lideri politici, a unor parlamentari au intrecut orice masura si prim ministrul nou ales va fi in permanenta pus in situatii dificile si se va afla sub pericolul destituirii din functie. Pentru un om cinstit, inteligent, carismatic si cumsecade implicarea in procesul politic este o sinucidere morala, fiindca astazi in capul mesei sta intronata coruptia si lasitatea. Eu cred ca trebuiesc revazute un sir de articole din Constitutie, fiindca forma actuala de guvernare, este ineficienta pentru Moldova.

Sorin Morari, 27 ani:

�Suntem constienti de faptul ca in societatea noastra ar trebui sa se produca o schimbare radicala. Sa vina forte noi, un sange proaspat in politica autohtona, care sa elimine atat tromboza trecutului, cat si pe cei pe care si balticii, si georgienii, si alte popoare i-au trimis demult la muzeul catastrofelor…

In republica noastra a aparut o noua elita de tineri competenti, cunoscatori de limbi straine si perseverenti. Tineri care demonstreaza ca sunt de sute de ori mai buni decat toate guvernele de pana acum. Avem tineri economisti, foarte pregatiti, analisti politici, juristi de valoare. Ei dau prognoze, care, spre deosebire de cele ale guvernului, se adeveresc. Sunt chemati sa faca analize structurilor financiare internationale, dar si celor de la executiv sau legislativ.

Mai multi membri, mai cu seama parlamentarii celor formatiuni ai AIE au trait jumatate de viata in URSS. Daca in declaratii ei se desolidarizeaza si clameaza fostul imperiu, asta nu inseamna ca ei au rupt-o cu ideologia fostului regim.

Nici la nivel central, nici la nivel local nu s-a intreprins nimic pentru a inlatura comunismul. Din contra.

Simion Cirimpei, pensionar: „Liderii formatiunilor politice ori au uitat, ori au pierdut listele cu promisiunile electorale, gratie carora au ajuns in Parlament, Guvern.

De cateva saptamani se face multa zarva in jurul Guvernului Filat. Impacarea vine, intre oamenii certati din interior. Fiecare dintre liderii politici cauta acum un pretext, ca sa poata da vina pe celalalt sau pe ceilalti, in cazul in care se v-a ajunge la anticipate. Daca liderii politici ar pune pe prim plan interesul politic, daca s-ar ghida de acest interes national,atunci nu au alta solutie decat sa se impace, daca nu – urmeaza sa ne facem noi concluziile.