DISTRIBUIȚI

Între noi au crescut anii, dar mereu avem ceva de învățat, ceva de iertat, ceva de adus aminte…
Prețuim prea puțin și pricepem prea târziu, dacă pricepem. Ne dăm seama, din ce în ce mai mult, că lucrurile care ne aduc cu adevărat bucurie sunt lucrurile simple. Pentru că simplitatea e un privilegiu. Să ne întrecem cu vântul, să râdem zgomotos, să dăm un telefon… să apreciem, să dăruim, să iubim. Să ne iubim. Ca să nu uităm și de alții.
Taina e miezul miracolului. În fața lui, tăcerea e obligatorie. Astăzi nu vorbim. Doar scriem. Așa cum simțim. Uniți într-o tăcere, fiecare pe unde-om fi. Pentru că sunt așa zile.
Sunt zile în care ar trebui să ne amintim, nu doar să răsfoim printre amintiri. Să ne amintim că, uneori, călătoriile prin anii copilăriei sunt la fel de sfinte ca o lumânare aprinsă. Fiind că le facem cu sufletul arzând.
Toamna e un anotimp în care se sădesc amintiri, cu rădăcini peste întreg zborul nostru. Un zbor lin și frumos, după chipul și asemănarea dascălului, pe care l-am avut! Crizanteme, litere, fulgi, cerneala, clopoțel, vacanță… din toate am făcut o candelă. Și toate se leagă atât de frumos!
Astăzi, un Om, care are loc în inima multor discipoli, își sărbătorește aniversarea. Și nu e un om oarecare. E o uriașă, de fapt. Pentru că a suflat viață peste noi. Și ne-a învățat că pașii care nu lasă urme nu au nicio poveste.
Nu vom găsi niciodată cuvinte…Și am avea atâtea să vă spunem, distinsă doamnă Valentina Luțcan! Ne limităm, totuși, la câteva, dintre cele simple, dar atât de sincere: Să vă fie hărăziți ani mulți cu sănătate și împliniri! Poate nu prea găsim timp să stăm pe-ndelete și să apucăm să povestim. Despre toamnele noastre de altădată. Despre lecțiile savuroase. Când v-a reușit să faceți din matematică o disciplină îndrăgită de-atâtea generații. Despre orele, extrașcolare, care au fost mai mult decât educație. Abia acum înțelegem că “să poți merge înainte, e nevoie să creadă cineva în tine”. Până la capăt. Și Dumneavoastră ați crezut! În fiecare. Fără reziduuri.
Însă, să știți că, oriunde nu ne-am afla, rămâneți să ne fiți la fel de dragă, cu sufletul dvs. de o rarisimă sensibilitate!
Vă Mulțumim că ne-ai lăsat să fim parte din alintul Domniei voastre și că ne-ați însoțit în cei mai frumoși ani ai timpurilor noastre pe aici!
Toată recunoștința pentru ceea ce ați putut fi!

Cu profund respect pentru Diriginta noastră, Valentina Luțcan,
elevii de altădată, azi, inimi împrăștiate prin lume, promoția 1984-1994 a școlii medii nr.2 Sângerei