Casa raională de cultură va primi numele NICOLAE IORGA

Casa raională de cultură va primi numele NICOLAE IORGA

282
DISTRIBUIȚI

La inițiativa Secţiei Cultură a Consiliului raional, Casei raionale de Cultură i se va conferi numele „Nicolae IORGA”, în cinstea poetului, dramaturgului, criticului literar, documentalistului, istoricului şi enciclopedistului neamului românesc. Consilierii raionali au adoptat unanim decizia în şedinţa din joi, 22 octombrie curent.

 

Potrivit lui Valeriu RUSU, şeful Secţiei Cultură „Administrația Casei de Cultură a venit cu un demers în adresa instituţiei pe care o conduce, solicitând acceptul de acordare a numelui Nicolae IORGA. Angajaţii şi membrii colectivelor artistice a instituţiei apreciază înalt opera şi moştenirea poetului şi dramaturgului, care are o mare popularitate şi în străinătate, fiind onorat cu titlul „doctor honoris causa”. Aceştia motivează dorinţa de a-i purta numele şi pentru faptul că martirul neamului nu a rămas indiferent la soarta grea a poporului pe tot parcursul vieţii, iar opera sa nemuritoare este carte de căpătâi pentru fiecare intelectual. Conferirea numelui îi va motiva spre rezultate şi succese mari în promovarea valorilor culturale și aprofundarea relaţiilor culturale cu Universitatea Populară din Vălenii de Munte, România care-i poartă numele distinsului om de cultură. Secţia Cultură consideră că instituţia culturală respectivă merită să poarte acest nume”.

În legătură cu faptul dat, vor fi organizate lucrări de reparaţie şi îmbunătăţire a aspectului interior şi exterior al edificiului cultural. Impresionat de nobila decizie, Valeriu MATEI, rectorul Universităţii Populare „Iosif Naniescu” a dat asigurări că va susţine activităţile de renovare ale lăcaşului cultural, prin sprijin financiar oferit din partea Institutului Cultural Român din Moldova pe care îl administrează.