Când sărbătorim Crăciunul?

Când sărbătorim Crăciunul?

241
DISTRIBUIȚI

   Această perioadă a iernii este extrem de încărcată cu sărbători. Unele dintre ele, însă, dau motiv pentru discuții și polemici în cadrul societății noastre. Cum se face că o parte sărbătoresc Cră- ciunul la data de 25 decembrie, iar alții pe 7 ianuarie, de ce, și ce semnificație are ziua dată am stat de vorbă cu trecătorii.

Daniela, 35 ani, Sângerei: „Părinții mei sărbă- toresc pe 7 ianuarie, pentru că așa au sărbătorit și bunicii. E foarte greu să-i convingi pe cei de la sat că sărbătoarea Crăciunului e pe 25 decembrie, fiindcă ei sunt obișnuiți să sărbătorească pe stil vechi, și copii au fost învățați că pe 7 ianuarie se umblă cu colindatul. Când eram copil, așteptam cu nerăbdare această zi pentru a cutreiera satul în lung și în lat, pentru a colinda. Când sunt acasă cu părinții, sărbătoresc împreună cu ei. Trăim în alte timpuri acum și cu regret nici Crăciunul nu mai are farmecul său”.

Ion, 26 ani, s. Copăceni: „Sărbătoresc Crăciunul pe 25 decembrie, așa cum am fost învățat în familie și cum sărbătoresc româ- nii de pretutindeni. Mai mult sărbătoresc această zi peste hotare, căci acolo este familia mea, în Moldova venim rar. E feerică această sărbătoare, pentru că, Crăciunul pentru mine e cea mai minunată și magică zi din an”.

Aurica, 43 ani, s. Iezărenii-vechi: „Profesia mea nu-mi permite să sărbătoresc pe 25 decembrie această sărbătoare, fiindcă sunt încadrată în serviciu în această zi. Eu respect tradiția lăsată de la părinții mei și la data de 7 ianuarie pregătesc masa de sărbătoare, coc Crăciunei și aștept colindători. Sărbătoarea la noi în familie e asemuită cu Cina cea de taină, cu bucate tradiționale pe masă și vin roșu, ceea ce pe stil nou nu putem să organizăm fiindcă, adevărați creștini, membrii familiei mele postesc”.

Nicolae, 50 ani, Sângerei: „La noi în familie sărbătorile de iarnă încep de pe 19 ianuarie cu Sfântul Nicolae, căruia îi port numele. Sărbătorim Cră- ciunul și pe stil nou, dar și pe cel vechi. Cred că data nu e cel mai important, principalul e ca oamenii să nu uite de semnificația religioasă a Crăciunului, nașterea Mântuitorului Isus Hristos, și să încerce zi de zi să devină mai buni, mai credincioși, mai îngăduitori”.