DISTRIBUIȚI

Gestionarea deșeurilor în localitățile raionului rămâne a fi una dintre cele mai stringente probleme de mediu cu care se confruntă cetățenii. Neglijența gestionării deșeurilor de către persoanele fizice și juridice care sunt indiferenți față de natură. Ei nu conștientizează faptul că o bună parte din aceste deșeuri sunt aruncate / abandonate iresponsabil în afara perimetrelor admise și special amenajate, direct în mediul înconjurător care devin periculoase pentru sănătatea oamenilor și a mediului. Prin efectele negative pe care le produc, fiind toxice, iritante, inflamabile, mai devreme sau mai târziu se întorc împotriva noastră ca un bumerang.

În perioada 15 martie -01 mai 2021, în tot raionul se desfășoară Campania de primăvară de salubrizare și amenajare a localităților din raion și Acțiunea de mediu „Râu curat de la sat la sat”.
Inspecția pentru Protecția Mediului Sângerei a elaborat și prezentat programul de acțiuni privind organizarea și desfășurarea Campaniei „ Cu privire la organizarea și desfășurarea acțiunilor de primăvară de salubrizare și amenajare a localităților și a corpurilor de apă” care va fi un suport consultativ pentru autoritățile publice locale la întocmirea programelor și planurilor locale de organizare și desfășurare a acțiunilor de salubrizare.
Or, anual, în preajma Sărbătorilor Pascale, în localitățile raionului se desfășoară curățenia de primăvară. Pentru realizarea cu succes a acesteia, responsabilii din administrația publică locală vor lucra în baza unui plan de acțiuni. Mizăm mult și pe implicarea cetățenilor în Campania ecologică de primăvară. Invităm instituțiile publice, agenții economici, ONG-urile, societatea civilă să participe activ la acțiunile de salubrizare, înverzire, amenajare a spațiilor verzi din perimetrul imobilelor de locuit și a celor de altă destinație.
Inspecția pentru Protecția Mediului Sângerei pe tot parcursul bilunarului vor monitoriza organizarea și desfășurarea cu succes a acțiunii de salubrizare a localităților de către autoritățile Administrației Publice Locale (APL). În procesul realizării acțiunilor impuse de dispoziția Inspecției raionale pentru Protecția Mediului, persoanele implicate sunt atenționate să respecte măsurile de sănătate publică stabilite de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică și comisia raională.
În timpul Campaniei de salubrizare inspectorii de mediu din raion vor organiza raiduri ecologice în comun cu reprezentanții APL urbane/ rurale respective în rezultatul cărora vor fi concretizate volumele de lucru pentru lichidarea gunoiștilor neautorizate, formate în parcuri, păduri, fâșii de protecție a drumurilor, pe terenuri agricole și publice. Acțiunile de salubrizare la un nivel satisfăcător au început deja în unele localități ale raionului.

Continuarea citiți în nr. 12 din 19 martie 2021