DISTRIBUIȚI

Artistul plastic, graficianul, pictorul, pedagogul, poetul, membru titular al Artiștilor Plastici din Moldova, Iurie Brașoveanu pe parcursul activității sale în raion, republică, diasporă în tot ce a creat și depune suflet în fiecare lucrare. Iar lucrările lui sunt abstracte. De-a lungul anilor, a inaugurat și continuă sute de expoziții naționale și internaționale, a ilustrat 30 de cărți ale poeților naționali și internaționali. Este unul din cei mai buni colaboratori și prieten fidel al ziarului „ Ecoul nostru”. Se inspiră din sentimente de dragoste, din creația Marelui Eminescu. Tema eminesciană a stat și stă a baza creațiilor sale. Opera lui Eminescu o așterne deseori în picturi grafice. Parfumul timpului în grafica artistului devine eternă. Este mândria satului Copăceni, raionului, republicii, o valoare inestimabilă.

În creația sa, artistul abordează diverse teme. Este un creator deosebit. O figură inconfundabilă, unică care și-a cucerit un loc distinct pe scara ierarhica a personalităților din lumea artelor din Moldova, România, Italia, Franța Armenia, etc… Artistul plastic este înzestrat cu un har deosebit. Or, lucrările sale trădează o mână și o viziune de artist binecuvântat de Bunul Dumnezeu. Superba și sublima lui operă este extraordinară. A participat și participă la expoziții de ex-libris din Moldova, România și multe alte țări, unde a obținut foarte multe premii. Talentul, perseverența, harul divin îl ajută pe artistul plastic consacrat să meargă mai departe. Iurie Brașoveanu este cel mai mare tezaur, de aceea a și ajuns pe culmele gloriei.
Mentalitatea și educația, conjugate cu hărnicia și caracterul moștenite de la părinții originari din satul Copăceni, Sângerei, au dat naștere unui tezaur care chiar dacă este unic, îmbogățește patrimoniul cultural românesc, ducându-i faima pe diferite meridiane.
Îl descoperim în plinătate sa nu doar de artist plastic, grafician, poet, dar și de tătic, fiu, frate, de om atent cu rudele și prietenii, cu colegii care lucrează la valorificarea talentului nativ.
Admirându-i opera, creațiile, constați fără tăgadă că este Omul-Soare, e artistul de caracter și principiu, e îndrăgostit de lumi stelare, pogorât spre a cuvânta tăcerea. El simte prezența luminii feerice, care apare pe alb-negrul realității fiecărei zile. E artistul care pulverizează semnele beatitudinii magice. A vorbi despre Iurie Brașoveanu și creația sa, e cum ai privi în sine, acolo unde suntem adunați în tăcere, unde ne întâmpină dorul de preambulul frumuseții.
Ca expresie a creației, artistul a ales simbolul metafora, esențe ale valorilor, prin care viața își spune mereu cuvântul în cartea sa mereu deschisă pentru noi, doar să ne aplecăm asupra ei să-i citim semnele.
Grafica, tărâmul ales și îndrăgit de plasticianul Iurie Brașoveanu, îi transmite trăirea și mesajul inspirat, îl face pe autor să mediteze asupra valorilor estetice.
Valeriu Rusu, directorul Secției Cultură Sângerei a remarcat că: „ Artistul plastic Iurie Brașoveanu, binecuvântat de înălțimile sfinte, este o continuă revărsare a voluptății cromatice dăruindu-i lumină și divin. Pictează și restaurează opere de artă în Franța, România, Moldova, Italia. Opera sa înfrumusețează prestigiosul Salon „MARLBORO CLASIKS ”din Paris. Lucrări de restaurare precum Villa Rey din Torino, vila de reședință a regelui când Torino era capitala Italiei, Iconostasul Bisericii„ San Massimo” Patriarhatul Moscovei din Torino, 30 de cărți ilustrate a poeților din Republica Moldova, România, Armenia, Italia, Brazilia, Izrael și Cuba, o mulțime de icoane, creație proprie, reproduse în cărți de specialitate italiene. De asemenea, a ilustrat cărți semnate de Veronica Bumbu, Olesea Dânga, Galina Furdui (Moldova) Coman Șova, Liliana Roibu (România).
 

Continuarea citiți în n.45 din 5 noiembrie 2021