DISTRIBUIȚI

Gheorghe CERNOGAL este cunoscut producător agricol din raion, directorul unităţii agricole din teritoriul comunelor Ciuciueni și Iezărenii Vechi. Peste 30 de ani creşte producţia agricolă pe terenurile cu bonitate joasă. Sunt cele mai slabe terenuri agricole din raion, ţinute în vizor la nivel de experţi şi republică. An de an el merge la acest risc, să samene pe terenuri sterile, să-şi asume riscul şi să lupte pentru roadă.
Deseori îşi iese din fire, omeneşte, cum ar face orcine altul în locul său, pe motiv că problema nu se soluţionează de ani de zile. De la el se cer aceleaşi plăţi şi impozite, în loc statul să-i plătească lui pentru riscurile şi curajul de a lucra terenuri atât de proaste ca calitate, lipsite de bonitate şi a avea răbdarea a creşte pe ele recolte. Nu le lasă de izbelişte. Îşi asumă riscul şi merge înainte. „Mai rău, mai greu, mai straşnic decât în războiul din Afganistan, pe câmpurile minate unde am luptat nu poate fi nimic”, scapă uneori această mărturisire combatantul.
Afganistanul cu toată oroarea s-a plantat fără voie, pentru vecie în inima şi privirea tânărului şi soldatului de 19 ani de atunci, Gheorghe CERNOGAL din oraşul Săngerei. A fost şi este cea mai neagră filă a vieţii de care tare mult doreşte să nu-şi amintească. Să nu o mai retrăiască, amintindu-şi. Nu vrea, prea groznic a fost, prea dure luptele şi atmosfera de război, coşmarurile, povara consecinţelor asupra sănătăţii sale şi a fiecăruia dintre camarazi. Curând la 15 februarie marcăm 29 ani de la retragerea trupelor sovietice din Afganistan. El se obține de a-şi răscoli sufletul şi amintirile. Se implică pentru ajutorarea unui camarad, cu suferinţă, pentru organizarea Ştafetei Memoriei, pentru mese de pomenire a camarazilor căzuţi, începând cu Alexandru Steclear din satul Coada Iazului şi încheind fila cu Alexandru Rotari din oraşul Biruinţa. Face orice ce i se cere, se implică, cu ce îi stă în puteri, numai de Afganistan nu doreşte să-şi amintească.
„Sunt bucuros că m-am întors viu, că am văzut-o pe mama, că i-am cuprins pe toţi cei dragi şi atât”. Bun povestitor pe toate alte domenii şi probleme, suferinţa Afganistanului, mult prea adâncă şi fără vindecare, el preferă să tacă, să o ocolească .
Gheorghe este combatant al războiului din Afganistan…

Mai departe puteți găsi în numărul 6 al ziarului din săptămâna aceasta