DISTRIBUIȚI

Sunt o basarabeancă, care de mai mulți ani trăiesc în Sighișoara, România.
Posibilitatea revenirii Basarabiei la Patria – Mamă a fost visul și dorința mea arzătoare. Aproape 30 de ani Moldova se consideră o țară independentă, un stat liber și suveran. Dar bucuria, visele mele au început să se spulbere odată cu derularea evenimentelor politice și cu realitatea faptelor din scumpa și draga mea țară.
Mă întreb și Vă întreb și pe voi, dragi români de peste Prut, unde sunt urmașii lui Ștefan cel Mare și Sfânt, pe care voi îl considerați străbunul vostru? Cum este posibil oare ca voi, români basarabeni, cu rădăcini adânci și puternice în acest pământ străbun, să Vă lăsați copleșiți de indiferență la ce se petrece cu soarta voastră și cu viitorul copiilor și al neamului vostru?
Cum de Vă lăsați convinși că voi, cei din Basarabia, nu sunteți români, ci altă nație – „moldoveni”?! Vă întreb ce diferență este între moldovenii de dincoace de Prut și cei de la est de Prut?
Basarabia a fost trup din trupul țării noastre încă de la formarea poporului român, acum mai bine de 2000 de ani.
Moldova lui Ștefan cel Mare și a marilor ei voievozi a avut din veacuri hotarul pe apa Nistrului. Orheienii, lăpușnenii, sorocenii, tighinenii și toți locuitorii Voievodului Moldovei străbune erau răzeși liberi și mândri, viteji luptători care-și apărau libertatea, neamul și glia străbună, de la Hotin până la Cetatea Albă și de la Suceava până la gurile Dunării.
Voi și copiii voștri n-ați mai avut dreptul să studiați limba și istoria neamului vostru românesc și nici să mai întrețineți vreo legătură cu frații voștri români de dincolo de Prut. V-au schimonosit limba și v-au înstrăinat sufletele, dragi basarabeni, iar ca sa Vă poată modela și rusifica după planul și dorința lui DODON, CEBANU, GRECEANÎI, PUTIN! Au distrus și mai continuă tot ce e conștiință și izvor național, condamnând, deportând, împușcând și distrugând pe cei mai luminați, mai devotați și mai patrioți fii ai neamului, preoții, învățătorii, scriitorii, artiștii, poeții, fruntașii satelor, întreaga elită intelectuală și patriotică….

Eugenia CIMBOROVICI, România

continuarea o puteți citi în ziarul numărul 34 din această săptămână