DISTRIBUIȚI

În timp ce unii fug din R. Moldova, ca de pe o corabie naufragiată, congolezul Serge Mangole a îndrăgit atât de tare acest pământ, încât nu se mai gândește să revină la baștina sa. Serge, originar din Republica Congo, orașul Kinshasa, de 14 ani se consideră patriot și parte a neamului moldovenesc. A absolvit Facultatea de Inginerie și Informatică de la ULIM, iar acum locuiește în satul Pepeni, raionul Sângerei, unde muncește în calitate de profesor de informatică și cultură fizică. Tot el antrenează echipa de fotbal din sat.

– Serge, ați plecat de acasă acum 14 ani, pentru a vă continua studiile în Europa, întrucât aveți rude în Franța, Germania, Suedia… De ce, totuși, ați ales R. Moldova?
– Pe vremea aia, era greu de obținut o viză europeană, aflându-mă în Africa. Am încercat și am dorit în Franța, unde am rude și cunosc limba, dar nu am reușit vreo trei ani la rând: din 2001, când am absolvit liceul, până în ianuarie 2004.

– Ați venit în R. Moldova în iarna anului 2004. Ce v-a impresionat cel mai mult atunci?
– Venisem dintr-o țară africană, cu clima tropicală-umedă. În acea iarnă veneam de la 36-38 grade, câte erau în Republica Democrată Congo, am ajuns la 13-20 grade în R. Moldova. A fost un șoc pentru mine.

– De când sunteți în Moldova, ați fost sau v-ați simțit vreodată discriminat?
– N-aș spune că am fost discriminat, dar lumea, mai ales din sat, era uimită, i-a fost interesant să vadă în realitate în fața lor un om de culoare, unii se uitau lung, alții strâmb, dar asta e viața.

Continuarea citiți în nr. 19 din 29.05.2020