DISTRIBUIȚI
Poză-simbol

Examenele de Bacalaureat reprezintă pentru liceenii de azi cea mai importantă, dar și cea mai provocatoare etapă. Din cauza presiunii venite din interior sau cea de dinafară, acest examen s-a transformat pentru unii elevi într-un adevărat calvar, stres, iar pentru alții și mai tragic- în sfârșitul vieții. Consecințele sunt extrem de grave. Care din factorii implicați poartă vina și duc responsabilitatea pentru tot ce se întâmplă: liceenii, specialiștii din domeniul educației, părinții sau la general societatea în care trăim?
Mariana URSU
Fiecare persoană s-a ciocnit cel puțin o dată în viață de un eșec, de o situație căreea nu-i vedea rezolvarea. Pe unii aceste momente i-au făcut mai puternici, pe alții din contra, mai neputiincioși și slabi. Cazul tinerei dată dispărută după ce și-a aflat notele la Bac și găsită recent fără suflare e unul ieșit din comun, strigător. Nici o altă greutate în viață, sau provocare nu poate să te doboare așa. Este vorba de o presiune socială care influiențează copilul, că trebuie să învețe bine ca să ia note mari la examene, sau a părinților atunci când cred că notele pe care le va lua copilul sunt mai importante decât însăși felul cum acesta se va descurca în viață, sau chiar de temperamentul pe care îl are copilul și felul cum este pregătit din grădiniță, școală, de acasă ca să facă față provocărilor pe care i le așterne viața.
„Ceea ce lipsește cel mai mult astăzi în societatea noastră este faptul că tot mai puțin se discută cu copiii. Aceasta se întâmplă și acasă și la școală. Eu ca părinte văd și simt pe baza copilului meu că o comunicare eficientă cu el, la timpul cuvenit, aduce roade bune. Nu toți au însă această posibilitate, deoarece nu purtăm vina că trăim în țara în care trăim, când suntem nevoiți să plecăm peste hotare lăsându-ne copii în voia sorții, iar ei să crească fără un sprijin emoțional. Și atunci educația lor rămâne doar pe seama profesorilor, a educatorilor. Copiii și la vârsta adolescenței râmăn a fi copii, ei nu sunt pregătiți să facă față tuturor greutăților, deaceea vorbind cu ei, înțelegându-i , încurajându-i le favorizăm starea psihologică, le semănăm încrederea în propria persoană. Nu Bac-ul e motivul tragediilor în rândul elevilor, dar lipsa încrederii, a comunicării. ” și-a expus părerea Elena DAVID, mamă a doi liceeni…

continuarea o puteți găsi în ziarul numărul 29 din această săptămână