DISTRIBUIȚI
În poză: avocații protestatari din Sângerei

Avocații din Sângerei au participat pe 26 iunie curent la o acțiune de protest împotriva aplicării excesive a măsurii preventive sub formă de arest. Ei nu au participat în acea zi la nici o ședință de judecată de toate nivelurile.
Demnitate, verticalitate și respect; Justiție fără corupție; Vrem justiție imparțială au fost slogane și principii care i-a adunat pe avocați la un protest ce a avut loc în fața Judecătoriei orașului. Potrivit avocaților, protestul dat vine ca răspuns la perpetuarea de către procurori și instanțele de judecată a aplicării prezumpției de arestare a persoanelor pe perioada efectuării acțiunilor de urmărire penală și de judecare a cauzelor în instanțele de fond.
Nicolae MALANCIUC, avocat protestatar a remarcat: „Suntem aici toți avocații din Sângerei, ne-am adunat pentru a ne alătura la greva ce are loc la nivel de țară. Suntem solidari și susținem ideea că într-un stat care își respectă cetățenii și drepturile acestora, justiția trebuie să fie corectă și imparțială. Cunoaștem foarte bine activitatea justiției la noi în țară, sunt probleme care necesită schimbări. La noi, la nivel de raion situația e mai bună ca cea cu care se confruntă de exemplu colegii noștrii din Chișinău, unde sunt multe probleme legate de încălcarea drepturilor la apărare prin eliberarea mandatelor de arest. Cine fură miliarde, sunt lăsați la libertate, însă cel care sustrage 100 de lei din buzunarul cuiva fiindcă nu-i ajunge pentru hrană este pedepsit dur. Protestăm împotriva injustiției! ”
Deasemenea, apărătorii legii de mai mulți ani sunt alarmați de justiția incorectă de la noi, de torturarea și plasarea persoanelor în arest în condiții inumane și degradante, aceasta fiind o formă instituționalizată de umilire și de intimidare a persoanelor. Problema dată a fost ridicată de înalți funcționari europeni și recunoscută de mai mulți miniștri ai justiției.
„Nimeni nu poate fi supus torturii, nici pedepselor sau tratamentelor inumane ori degradante. De Ziua Internațională pentru Sprijinirea Victimelor Torturii facem apel către administrația țării fiindcă suntem pentru o justiție imparțială, optăm pentru verticalitate și dreptate,” a spus avocatul Alexandru PLEȘCA.
Acțiunea a durat aproximativ două ore, iar unii apărători au ținut chiar un minut de reculegere pentru justiția din țară.