DISTRIBUIȚI

Preşedintele ales Maia Sandu a spus că nu va permite restricţii suplimentare asupra puterilor şefului statului.
Potrivit agenţiei Infotag, despre aceasta ea a declarat miercuri într-un briefing de presă, transmite Știri.md.
Comentând zvonurile precum că preşedintele în exerciţiu Igor Dodon şi majoritatea parlamentară intenţionează să limiteze puterile şefului statului înainte de învestirea noului preşedinte, Sandu le-a sfătuit „să nu testeze răbdarea oamenilor”.
Anterior, s-a anunţat că Parlamentul ar putea elimina din subordinea preşedintelui Serviciul de Informaţii şi Securitate, precum şi Serviciul de Protecţie şi Pază de Stat.
„Potrivit Constituţiei, preşedintele este comandantul-şef al forţelor armate, serveşte ca garant al suveranităţii naţionale şi al integrităţii teritoriale. Pentru executarea eficientă a puterilor, el deţine anumite pârghii. Instituţiile de stat aflate sub autoritatea preşedintelui sunt deosebit de importante şi nu ar trebui să devină subiectul negocierilor politice sau să fie subordonate cuiva, ca să le facă pe plac”, a spus Sandu.
Ea a reamintit că la alegeri au participat peste 1,6 mil. de persoane.
„Aceşti oameni au mers la vot pentru că cred în autoritatea preşedintelui de a schimba starea de lucruri. Recomand să nu testaţi răbdarea cetăţenilor. Nu vă bateţi joc de alegerea lor şi nu propuneţi iniţiative neconstituţionale periculoase, pentru că de altfel, pe propria piele, veţi simţi nemulţumirea acestor oameni”, a spus Sandu.
Ea a declarat că imediat după preluarea funcţiei, va schimba componenţa Consiliului Suprem de Securitate al ţării.
„Voi aproba noua componenţă a Consiliului Suprem de Securitate. De la bun început vom discuta cele mai rezonante cazuri – furtul unui miliard, concesionarea aeroportului, finanţarea ilegală a partidelor politice”, a spus Sandu.
Ea s-a adresat concetăţenilor şi în limba rusă, menţionând că oamenii „nu au votat pentru lozinci politice, ci pentru schimbări concrete”.
„Ţara noastră a fost folosită de mult timp în scopuri personale, atât de cei care se numeau pro-europeni, cât şi de cei care se numeau pro-ruşi. Astăzi, mai mult ca oricând, avem nevoie de coeziune socială pentru a face faţă provocărilor complexe.
Este important să prevenim divizarea socială de către cei care încearcă să câştige capital politic”, a spus preşedintele ales.
Sandu a numit drept „sarcină principală – schimbările interne din ţară”.
„Nu voi spune că totul va fi bine în curând. Dar veţi simţi cu siguranţă o schimbare spre bine. De aceea vreau să mă judecaţi după acţiunile mele şi nu după minciunile răspândite de cei care fură bani publici şi se tem de reformarea justiţiei”, a spus Sandu.
Știri.md