DISTRIBUIȚI

Începând cu 1 aprilie, curent, au fost indexate toate pensiile cu 4,83 %. Lucrul acesta a fost posibil în baza unei decizii aprobate de Cabinetul de miniștri.
Potrivit lui Victor Ceresău, șeful Casei Teritoriale pentru Asigurări Sociale, „ca urmare a indexării mărimea medie a pensiei pentru limita de vârstă s-a majorat cu 90,69 lei. Indexarea pensiilor s-a reușit necătând la faptul că țara trece printr-o criză epidemiologică extrem de gravă. Indexarea pensiilor a rămas în vigoare pentru toți beneficiarii. Inițiativa legislativă prevede acest lucru să fie făcut de două ori pe an: aceasta de la 1 aprilie cu modificarea tuturor pensiilor, și a doua oară de la 1 octombrie, când vor fi indexate doar pensiile cele mai mici de minimul de existență, potrivit prevederilor acestei inițiative legislative și hotărâre guvernamentală. ”
Ceea ce urmează să înțeleagă și să simtă beneficiarii este faptul că indexarea de la 1 aprilie rămâne în vigoare pentru toți pensionarii, că ea s-a calculat în baza mediei indicilor prețurilor de consum din ultimii 3 ani. Specialiștii Casei Teritoriale de Asigurări Sociale cred cu tărie că proiectul în cauză are menirea de a asigura un nivel mai mare de protecție socială a populației, inclusiv cea a raionului nostru. Sunt încercări de a aduce un echilibru sau o echitate pentru că prețurile pe parcursul anului pot să evalueze semnificativ. În acest sens, nu este bine, dacă se face indexarea doar o dată pe an, estimează specialiștii din teritoriu.
La rândul lor, beneficiarii susțin că această majorare este infimă, comparativ cu cheltuielile zilnice. Este o atenție pensionarilor doar de ochii lumii, mai mare răsunetul, decât indexarea.

Continuarea citiți în nr. 12 din 10.04.2020