DISTRIBUIȚI

     Ion B, șomer: „Nu am dat niciodată mită și nici nu știu dacă aș putea-o face. Pur și simplu nu e în firea mea. Am un nepoțel care a absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie din Chișinău anul trecut. Când a trebuit să urmeze rezidentura nici nu vă pot reda câte emoții a avut părinții lui… Peste tot unde s-au adresat li se spuneau că toate locurile sunt completate. Până la urmă a achitat o taxă și băiatul face cu succes rezidentura. Așa e la noi. Cunosc persoane care au mers la medici la Chișinău  pentru a face unele investigații, ei au spus că au fost nevoiți să plătească pentru investigații. De fapt, dacă e să analizăm cum stau lucrurile, trebuie să recunoaștem că totul se vinde și se cumpără. Ne furăm unii pe alții.”

     Elena Z,vânzătoare: „Eu nu am dat niciodată mită. Consider că a lua mită este un fapt rușinos. Cei care au bani trebuie să fie responsabili de a îndeplini într-adevăr ceea ce li se cere. E un mare păcat să iai bani…”

     ADELINA Ț, studentă: „Am fost pusă în situația de a da mită, dar nu vreau să spun cui anume. Pur și simplu cei care iau bani nu se gândesc la cei care îi dau. Părinții mei lucrează de ani buni în Spania, pentru a ne întreține pe noi. Suntem trei copii, dintre care doi studenți care, ne facem studiile contra plată. Mi-i foarte milă de scumpii mei părinți care, vin acasă doar o singură dată în an, când li se oferă concediu. Noi, creștem cu bunica, să-i dea Domnul sănătate. Ea ne așteaptă și ne petrece… Să iai mită este un mare păcat și peste ani cei care  sunt cu mâna lungă vor pătimi pentru aceasta. Eu știu ce înseamnă să fii impusă de situație, să împrumuți sume enorme de bani, numai ca să ieși dintr-o încurcătură.”

     Viorel M, student: „Nu am dat niciodată mită. Dar știu că în situația în care se află țara noastră acum ești nevoit să plătești pentru orice-a susține practica, a te angaja la un serviciu. Deaceea și exodul populației e mare, și numărul șomerilor crește, fiindcă ei nu și-au putut cumpăra un loc de muncă. Astăzi majoritatea șefilor și șefuleților plătesc, pentru a ajunge în fotolii moi.”