DISTRIBUIȚI

Petardele și focurile de artificii sunt foarte distractive pentru majoritatea dintre noi, îndeosebi în perioada sărbătorilor de iarnă, dar menţionăm, că toate articolele pirotehnice sunt imprevizibile şi periculoase, din acest considerent folosirea acestora necesită control şi supraveghere, precum şi responsabilitate sporită în vederea respectării condiţiilor esenţiale de securitate.

Astfel, pentru prevenirea incidentelor cauzate de materialele pirotehnice, Poliția recomandă:
Procuraţi numai produsele pirotehnice etichetate în modul corespunzător, în limba de stat, care trebuie să conţină cel puţin denumirea şi adresa importatorului, tipul şi categoria articolului pirotehnic, termenul de valabilitate, distanţa minimă de securitate în timpul utilizării acestora, cu ataşarea instrucţiunii de folosire adecvată.
La efectuarea focurilor de artificii, persoana responsabilă trebuie să se asigure că declanşarea acestora nu prezintă pericol pentru sănătatea sau siguranţa cetăţenilor şi edificiilor din împrejur.
Vă atenţionăm, că articolele pirotehnice prezintă pericol incendiar, iar produsele obţinute în rezultatul arderii acestora pot influenţa dăunător asupra oamenilor şi mediului ambiant.
Se interzice:
Utilizarea articolelor pirotehnice în localităţi, în timpul nopţii, de la ora 22.00 pînă la ora 07.00, cu excepţia cazurilor lansării focurilor de artificii cu ocazia unor evenimente de interes naţional sau internaţional;
Păstrarea, transportarea, utilizarea şi comercializarea către minori a produselor pirotehnice sau lăsarea artificiilor fără supraveghere.
Utilizarea articolelor pirotehnice de către persoane aflate în stare de ebrietate sau sub influenţa medicamentelor care influenţează negativ asupra reacţiei adecvate realităţii.
Fumatul sau focul deschis în locul păstrări sau pregătirii de folosire a articolelor pirotehnice.
Amplasarea spectatorilor la o distanţă mai mică decât raza de securitate indicată pe produs.
Aducerea în stare de funcţionare a produselor care au defecte vizibile.
Înclinarea asupra produselor în timpul aducerii lor în stare de funcţionare, aprinzând fitilul de declanşare cu apropierea de produs la distanţa unei mâini întinse.
Apropierea mai devreme de 15 minute de produsul pirotehnic care nu a funcţionat în mod normal.
Dezmembrarea, modificarea constructivă sau utilizarea în alte scopuri.
Vitalie Tarlapan, Inspectoratul de Poliție Sângerei