DISTRIBUIȚI

Cunoscutul analist politic român Armand Goșu, istoric specialist în spațiul ex-sovietic, combate speculațiile despre un posibil atac rus asupra regiunii transnistrene sau Republicii Moldova. Potrivit expertului, Rusia are capacități militare scăzute, iar Ucraina e capabilă să zădărnicească o eventuală tentativă a rușilor de a deschide un nou front de război.

Într-un interviu pentru stiripesurse.ro, Armand Goșu a fost întrebat „cât de real poate fi un posibil atac în Transnistria sau Republica Moldova?”.
„Păi nu prea are cine să ducă acest război. Propaganda rusă operează cu foarte multe piese pe tablă. În realitate, piesele respective nu sunt foarte solide. Capacitatea lor de a purta operațiuni militare convenționale e foarte scăzută. Doar dacă militarii ruși ar putea să se teleporteze în Transnistria sau în Moldova. Ce ai în Transnistria? Ai aproximativ 1700 de militari ruși, 1400 de căști albastre și 400 apără depozitul de muniții. Sunt militari ruși prost antrenați, pentru că nu s-a mai putut produce acel schimb de militari din cauza faptului că Transnistria era izolată după începerea războiului de acum opt ani. Ai mai degrabă localnici din Transnistria care au cetățenie rusă și au îmbrăcat haina militară. Și mai ai o așa zisă armată a Republicii Transnistriene, separatiste, care au și ei până în 8000 de oameni, dar care nici ea din punct de vedere militar nu e o armată performantă: e prost echipată și antrenată, chiar în contextul în care Republica Moldova nu are armată serioasă.
Armand Goșu a respins și speculațiile precum că rușii ar putea recurge la atac în regiunea transnistreană pentru a-și face un nou loc de lansare.

Continuarea citiți în n.20 din 6 mai 2022

Jurnal.md