Aplicații  desfășurate la protecția civilă

Aplicații  desfășurate la protecția civilă

43
DISTRIBUIȚI

În raionul Sângerei au fost organizate și s-au desfășurat exerciții practice la protecția civilă. Aplicațiile au fost  promovate de Comisia pentru Situații Excepționale. Conform scenariului acțiunile organelor de conducere ale raionului și cele ale forțelor protecției civile au avut menirea de lichidare a consecințelor cutremurului de pământ, inundațiilor catastrofale, alunecărilor de teren, avariilor de producție și epizootiilor.

Aplicațiile  demonstrative la  protecția civilă  au avut drept sarcină îmbunătățirea  măsurilor de pregătire în domeniul  vizat. Provocările în cauză au pus pe alertă Comisia Situații Excepționale a raionului, toate serviciile desconcentrate: Inspectoratul de Poliție , Agenția teritorială pentru Siguranța Alimentelor, Unitatea de Pompieri și Salvatori,  Moldtelecom, SA „Red Nord”,, Bălți-Gaz”, Asistența Medicală Urgență, IMSP Spitalul raional, Serviciul Drumuri, Centrul pentru Sănătate Publică Sângerei, Inspecția Ecologică. Toate aceste servicii s-au deplasat în teritoriul raionului și au intervenit în situațiile catastrofale, provocate de cutremur, conform planului întocmit. Au fost chemate și puse în rol, pe alertă Comisiile pentru Situații Excepționale din teritoriile primăriilor, să raporteze situația în teritoriul administrat și despre intervențiile la fața locului. Au stat cu ochiul pe ei, pe felul cum au acționează în situațiile de mare risc și cum au  contribuie la securitatea vieții  cetățenilor specialiștii din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

 Specialiștii  ANSA au demonstrat pe viu  cum  localizează și lichidează focarele de rabie apărute. Potrivit  lui Oleg Bostan, șeful interimar al Agenției ANSA,„noi am demonstrat în realitate cum se lichidează focarul de rabie, cum acționăm și  ce măsuri întreprindem”. După care în  drum către  lichidarea altor consecințe, a fost nevoie de intervenit    întru salvarea  a 4 vieți omenești,  prinse intre  fiarele  mașinii avariate.  Au fost demonstrate   acțiuni de descarcerare, pentru a fi scoase   victimele accidentului. Echipa de salvatori și pompieri , cât și cea a medicilor de urgență  au acționat  prompt, sigur. De la sine lucrurile  se înțelegeau, comunicând  prin acțiuni promte, nu mai era nevoie de comenzi și sugestii. După care au intervenit  membrii efectivului  Inspectoratului  de Poliție, pentru cercetări la fața locului  a  cauzelor care au provocat izbucnirea incendiului.

  Medicii Spitalului raional au preluat sinistrații, asigurându-le tratamentul necesar. Aplicații la protecția civilă a fost și un examen riguros pentru pompieri,  operatorii „Bălți Gaz”,pentru instituțiile școlare care au trebuit să demonstreze pricepere în  evacuarea  copiilor, cum au demonstrat-o   în Gimnaziul„ Valentin Mereniuc.”

  Acțiunile din ultima măsură programată au avut loc la  digul  bazinului acvatic, unde   sătenii împreună cu salvatorii chemați în ajutor  au intervenit, salvând gospodăriile  localității de revărsarea apelor și inundații. Tot aici a avut loc și ședința de evaluare a  aplicațiilor practice la protecția civilă.  Experții nu au avut prea multe obiecții,  ei au sugerat  că sunt gata să vină în ajutor cu sugestii și  recomandări doară  că aplicațiile practice să se desfășoare mai des decât o dată-n 4-5 ani,inclusiv fiecare primărie să implice cetățenii săi și membrii Comisiei Situații Excepționale în organizarea acestor aplicații. Sunt necesare pentru securitatea vieții oamenilor.