DISTRIBUIȚI

Ziua Mondială a Apei, marcată anual pe 22 martie, are ca scop concentrarea atenției asupra importanței apei. Tema din acest an „Apele subterane”, atrage atenția asupra resursei de apă ascunse care a fost întotdeauna extrem de importantă, dar nu este pe deplin recunoscută în elaborarea politicilor de dezvoltare durabilă.

Sub genericul „Apele subterane – să facem invizibilul vizibil”, campania din acest an explică rolul vital al apelor subterane pentru sistemele de apă și canalizare, agricultură, industrie, ecosisteme și adaptarea la schimbările climatice.
Mesajul general al campaniei este că explorarea, protejarea și utilizarea durabilă a apelor subterane va fi esențială pentru supraviețuirea și adaptarea la schimbările climatice și pentru satisfacerea nevoilor unei populații în creștere. Apele subterane sunt invizibile, dar impactul este vizibil peste tot. Aproape toată apa dulce nestatornică din lume este apă subterană. Pe măsură ce schimbările climatice se agravează, apele subterane vor deveni din ce în ce mai critice. Trebuie împreună să ne angajăm pentru a gestiona în mod durabil această resursă prețioasă.
Rezultatele supravegherii calităţii apei din sistemele centralizate subterane de alimentare cu apă potabilă denotă nivele de neconformitate a acesteia, atât la parametrii chimici, cât şi microbiologici. Astfel, pe parcursul ultimilor 3 ani s-au înregistrat neconformităţi ale probelor de apă prelevate din surse centralizate subterane după următorii indicatori: conţinutul de nitraţi, bor, amoniu, conţinutul de fluor, duritate, Escherichia Coli și enterococi.

Continuarea citiți în n.13 din 18 martie 2022