DISTRIBUIȚI

Apa are un rol deosebit de important în desfășurarea tuturor proceselor vitale a materiei vii de pe pământ. Apa controlează echilibrul acido-bazic a organismului, ajută la absorbirea substațelor nutritive, fiind solvent pentru numeroase minerale, are rol de diluare și elimină toxinele, menține funcția corectă a aparatului digestiv, rinichilor, temperaturii corpului.

Apa potabilă sigură trebuie să fie limpede, fără miros, cu temperatură potrivită pentru a fi consumată cu plăcere, să nu fie dură și nici moale. Duritatea apei se poate observa când în timpul spălatului cu săpun nu face spumă, ferberea cărnii, legumelor este destul de lentă, pe suprafața interioară a vaselor se observă depuneri calculoase. Apa potabilă nu trebuie să conțină substanțe anorganice în excesiv, substanțe toxice ca : plumb, arsen, seleniu, bor și alte chimicale.
Consumul apei nesigure provoacă numeroase boli frecvente ca :
1. Infecția bacteriană a tractului digestiv provocatoare de diaree în urma consumului apei contaminate cu microbi .
2. Enterocolita bacteriană este determinată de infecții diverse a tractului digestiv cu bacterii, virusuri, ciuperci, paraziți. Specific pentru această infecție este că se îmbolnăvesc toți cei care consumă apa din aceiași sursă contaminată.

Continuarea citiți în n.15 din 1 aprilie 2022