DISTRIBUIȚI

Timp de mai bine de trei decenii troițe din beton turnate, dar și bazoreliefuri și statui cu chipuri alegorice cu lupi și miei au apărut la margini sau în centre de sate acestea concurând destul de reușit cu articolele confecționate de meșterii de la Cosăuți care le cioplesc dintr-un bloc întreg. Cel care le edifică se numește Andrei Cușnir, are 85 ani, a lucrat până la pensie profesor de fizică și matematică la gimnaziul de la Căzănești.

A lucrat 35 ani ca pedagog dar statui și compoziții sculpturale face pe parcursul a mai bine de jumătate de secol. Ne-a primit în casă unse se mai păstrează statuete modelate de el din ghips și metal care reprezintă zeițe din mitologia greacă dar și basoreliefuri cu chipurile lui Alessandro Volta și Piotri Chaikovsi. Una din statuete este executată din bronz și reprezintă o feline la panda gata să atace ne dovedește că Andrei Cușnir este un sculptor neobișnuit. Ne spune că umplut Moldova cu diverse monumente și că mai are diferite comenzi și acum.
”Lucram în școală atunci… Am citit cartea lui IIrvin Stown ”Chinuri și bucurii” despre tânărul Michelangelo. Am citi apoi ”Biblia în ilustrații” dar mai mult m-a ajutat revista ”Kwant” unde se publicau biografii de savanți cu imaginile lor. Am început să confecționez basoreliefuri cu Volta, Faradei, Om, Newton, etc., care-mi serveau ca material didactic la lecții. Ba mai mult decât atât – tirajam aceste bazoreliefuri pe care le donam colegilor mei veniți la lecții deschise. Făceam forme în care turnam pe oricine. Mai țin minte că făceam până la 50 asemenea bazoreliefuri a lui Gaus, un mathematician german. Înainte lumea era mai interesantă de așa ceva” își amintește pedagogul.
Ion Cernei

Continuarea citiți în n.26 din 2 iulie 2021