Alte două site-uri care promovau informații ce incită la ură și război...

Alte două site-uri care promovau informații ce incită la ură și război vor fi blocate

22
DISTRIBUIȚI

Două site-uri, promotoare de informații ce incită la ură și război, urmează a fi blocate de către Serviciul de Informații și Securitate.

Potrivit serviciului de presă al SIS, un ordin ce prevede blocarea a două surse cu conținut online, promotoare de informații ce incită la ură și război, în condițiile stării de urgență, a fost emis astăzi de către directorul instituției. Astfel, urmează a fi sistate portalurile eadaily.com și bloknot.ru.

Directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Musteața, a semnat joi, 19 ianuarie, un ordin ce prevede blocarea accesului de pe teritoriul R. Moldova a două surse cu conținut online, „promotoare de informații ce incită la ură și război, în condițiile stării de urgență”. Astfel, urmează a fi sistat accesul la portalurile eadaily.com și bloknot.ru.

„Ordinul ce conține indicații cu caracter obligatoriu a fost transmis Registratorului național al domeniului de nivel superior „md” și furnizorilor de rețea și/sau servicii de comunicații electronice, pentru a bloca, în condițiile legii, imediat accesul utilizatorilor din R. Moldova la sursele menționate”, se menționează într-un comunicat al SIS.

Ultima dată, SIS a emis pe 24 octombrie un alt ordin pentru blocarea portalurile online moldnod.ru și rusnod.ru.

În total, de la începutul războiului din Ucraina, SIS a solicitat furnizorilor de rețea și/sau serviciilor de comunicații electronice să blocheze peste 10 site-uri care scriau și distribuiau informații false și instigatoare la ură.

Majoritatea site-urilor blocate de SIS reușesc să ocolească interdicțiile impuse de autorități: în timp ce unele activează fără impedimente, alte site-uri și-au creat conturi pe rețele sociale sau canale de Telegram, continuându-și astfel activitatea.