DISTRIBUIȚI
În poză: o parte din participanții de la dezbatere

Sala de ședințe a Primăriei Sângerei a fost, recent, gazda unei activități educative pentru tineri, cu denumirea „Aleg să trăiesc!”. La masa rotundă au fost invitați elevi ai instituțiilor de învățământ din oraș, însoțiți de pedagogi, precum și membrii Consiliului Tinerilor din cadrul primăriei, care sunt și organizatorii evenimentului, colaboratori ai Poliției municipale, cât și medici psihiatri, psihologi.

Conform specialistei principale în problemele tineretului, din cadrul primăriei, Ana BUCUR, tema aleasă pentru dezbateri a fost la discreția participanților, fiind una destul de actuală în zilele de azi: depresia și suicidul. Interesul tinerilor din oraș pentru problemele semenilor săi, este surprinzător, acesta fiind demonstrat prin numărul mare de participanți prezenți, precum și prin dezbaterile active. Discuțiile au fost constructive, bazate pe informare, schimb de păreri, depistare și prevenire a cauzelor declanșatoare ale depresiei și suicidului.
Nicolae FRECĂUȚANU, șeful Poliţiei Municipale a informat tinerii, că: „Datele sunt îngrijorătoare, deoarece dacă cu 30 de ani în urmă printre copii și adolescenți acest fenomen era neînsemnat, rata depresiei astăzi, a crescut dramatic. Principala cauză care duce la depresie, fiind lipsa de comunicare. Toţi cei care ajung în acest prag, tind să se considere neînţeleşi, nefericiţi şi nesiguri. În plus, adolescentul nu comunică întotdeauna cu părinţii şi are greutăţi în a-şi aprecia şi relata trăirile şi sentimentele. El nu îşi poate evalua, compara, înţelege bine starea, se consideră slab, se retrage în sine şi, astfel, starea sa se poate agrava, și poate avea urmări fatale. Orice stare de tristeţe, oboseală, iritabilitate, plâns, manifestată în cea mai mare parte a zilei, timp de peste două săptămâni, absenţe ori scăderea performanţelor şcolare, izolarea socială, neglijenţa fizică trebuie să ridice semne de întrebare părinților, prietenilor, pedagogilor.” Marcela CRICIMARI, asistenta socială în cadrul primăriei a conturat imaginar „portretul victimei”, menționând că situații de risc sunt la fiece pas, cel mai des căzând în capcanele depresiei și chiar a suicidului, copiii care niciodată nu au dus lipsă materială, cei cu un temperament mai melancolic, cei care cad ușor sub influența drogurilor, alcoolului, prostituției etc…

Mai departe puteți găsi în ziarul numărul 12 din această săptămână