Aeroportul Chișinău rămâne în proprietatea statului. CSJ a respins recursul companiei Avia...

Aeroportul Chișinău rămâne în proprietatea statului. CSJ a respins recursul companiei Avia Invest

32
DISTRIBUIȚI

Aeroportul Chișinău rămâne în proprietatea statului. Curtea Supremă de Justiție a respins recursul companiei Avia Invest și a menținut decizia cu privire la rezilierea contractului de concesionare. O decizie în acest sens a fost luată pe 31 ianuarie.

Aeroportul a revenit în gestiunea statului în martie 2023. Autoritățile susțin că selectarea companiei, în 2013, ar fi avut loc cu încălcări, iar Avia Invest ar fi fost administrată indirect de oligarhul Ilan Șor. Guvernarea a acuzat concesionarul că nu a investit sumele promise în dezvoltarea aeroportului, iar fostul concesionar califică drept ilegală rezilierea contractului și acuză guvernarea de „atac raider”. 

Concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău a fost examinată de procurori în mai multe cauze penale. În anul 2020, a fost trimis în instanță dosarul deputatului Petru Jardan, care a fost directorul aeroportului până la concesionare, iar apoi – administrator al companiei Avia Invest. 

În 2023, în instanță a ajuns un alt dosar, în care sunt învinuiți fostul premier Iurie Leancă, fostul ministru al Economiei, Valeriu Lazăr, și fostul director al APP, Tudor Copaci. Potrivit procurorilor, acțiunile acestora ar fi prejudiciat statul cu peste 390 milioane de lei. Învinuiții pledează nevinovat.