DISTRIBUIȚI

Despre consumul de ouă părerile sunt împărţite de ani de zile. Unii spun că acestea afectează în mod negativ sănătatea, în timp ce alţii consideră ouăle superalimente, datorită numeroaselor substanţe nutritive, mai ales că unele dintre ele se găsesc rar în alte alimente. Nutriţionistul italian Gianluca Mech ne explică adevărul din spatele consumului de ouă.

Ouăle, bogate în aminoacizi esenţiali
„Ouăle sunt considerate superalimente din punctul de vedere al aminoacizilor esenţiali pe care îi conţin. Aminoacizii esenţiali sunt cei pe care organismul nostru nu îi poate produce singur, astfel că e nevoie să îi obţinem prin alimentaţie. Din acest motiv, ouăle au o valoare biologică foarte mare.
În plus faţă de aceşti aminoacizi esenţiali, ele mai conţin:
Grăsimi mono- şi polinesaturate
Omega 6 şi Omega 3
Colină, care ajută la controlul nivelului de colesterol din sânge şi protejează funcţia hepatică. De asemenea, este importantă pentru buna funcţionare a sistemului nervos. Consumul regulat de ouă este asociat cu performanţe mai bune ale creierului
Metionină şi cisteină, antioxidanţi preţioşi care combat acţiunea radicalilor liberi
Vitaminele A, D, E, K
Minerale importante precum fier, fosfor, potasiu, seleniu, zinc, magneziu”, explică Gianluca Mech.

Câte ouă e recomandat să mâncăm?
Ei bine, în ciuda faptului că sunt atât de bogate în aminoacizi, vitamine şi antioxidanţi, trebuie să ţinem cont de faptul că ouăle trebuie consumate cu măsură.
„Cu toate acestea, este indicat să nu consumi mai mult de patru sau cinci ouă pe săptămână. Iar pentru sportivi, maximul urcă la 6-7 ouă pe săptămână”, recomandă specialistul.
Sursa: csid.ro