DISTRIBUIȚI

Memorialul de la Ladușkino, Kaliningrad unde sunt înmormântați 6 săteni, inclusiv Mihail Brădescu.

L-am rugat pe un nepot cunoscător al computerului să încerce prin arhivele puse pe net să afle ceva despre fratele meu, Mihail Brădescu, în 1945 dispărut fără veste. Astfel, după 75 de ani, familia noastră a aflat unde-și doarme somnul de veci fratele, ucis pe pământ străin la nici 20 de ani împliniți, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în care basarabenii au servit pentru aşa numiţii “eliberatori” drept carne de tun.

În aprilie 1944, Uniunea Sovietică a reocupat, după trei ani de război, pământul nostru şi, fără niciun drept, a mobilizat la moarte floarea Basarabiei. Unii consăteni care s-au întors de pe front spuneau că pe vagoanele lor erau prinse pânze roșii, pe care era scrisă o minciună gogonată: ”Добровольцы из Советской Молдавии”, adică “Voluntari din Moldova Sovietică”. Astfel sovieticii voiau să inducă în eroare aliații occidentali și opinia publică international fiindcă conform convențiilor încheiate la Teheran le era înterzisă încorporarea pe teritoriile ocupate. Nepotul meu, care a găsit listele pământenilor morți în acel război, îmi spunea că în cimitirele din localităţile din Prusia Orientală poţi găsi încrustate pe morminte mii de nume gen Roșca, Stratulat, Meleca, Stănilă etc.
Aveam doar doi ani când fratele meu absolvise liceul din Orhei și voia să se facă învățător, o profesie foarte prestigioasă în timpul României Mari. Dar nu a fost să fie. Precum ne spunea tata, primul lucru pe care l-au făcut rușii când au reocupat Basarabia au împărțit județul Orhei în vreo 6 raioane şi primele instituții la Telenești au fost raikomurile și comisariatele militare. Iar deja la 2 săptămâni au efectuat şi prima mobilizare. Amintim că ei au venit încoace la început de aprilie 1944. În total atunci au fost patru valuri de mobilizare pe front. Fratele meu a nimerit în cel de-al doilea, din luna noiembrie 1944. În februarie 1944 marea majoritate a învățătorilor școlilor românești s-au evacuat peste Prut și noua putere, prin sovietele sătești, a mobilizat tineri absolvenți cu studii liceale sau ai școlilor de meserii să completeze corpurile didactice din școli.

Continuarea citiți în n.50 din 10 decembrie 2021