35 de ani de la retragerea trupelor sovietice din Afganistan, marcați la...

35 de ani de la retragerea trupelor sovietice din Afganistan, marcați la Sângerei

59
DISTRIBUIȚI

Veteranii războiului din Afganistan s-au adunat  sâmbătă, 10 februarie, pentru a-și comemora frații de arme. Monumentul „Pietate” din orașul Sângerei, a fost acoperit cu flori și lumânări în memoria ostașilor care și-au pierdut viața pe câmpul de luptă din Afganistan. Cu ocazia împlinirii a 35 de ani de la retragerea trupelor sovietice din această țară veteranii războiului, oficialități din conducerea raionului, orașului,  consilieri raionali și locali, primari ai comunelor din raion, reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție Sângerei, Secției Administrației Militare, Secției Cultură, într-un cuvânt, reprezentanții diverselor structuri din teritoriu, s-au adunat  la un miting,  pentru a marca 35 de ani de la retragerea trupelor sovietice din statul Islamic Afganistan. Pentru veterani este o zi semnificativă. Or, amprentele războiului ei le simt până astăzi. A fost oficiată și o slujbă de pomenire a celor căzuți în lupte. Veteranii și autoritățile au depus flori la monumentul dedicat victimelor războaielor.

Evenimentul a debutat cu recitalul regizorilor și prezentatorilor, Anastasia și Valeriu Rusu.

Printre multele priviri pe care le întâlnim zi de zi,  erau ochi, ce au văzut și trăit un război, declanșat pe un tărâm, măcinat încă din antichitate de lupte. Afganistan, o țară străină pentru noi, dar care în perioada anilor 1979 – 1989, când s-au dat lupte grele pe aceste câmpuri pustii, multor sângereieni le-a schimbat viața, fiindu-le dat să treacă printr-un  adevărat calvar, să trăiască un scenariu apocaliptic, când viața le era agățată de pe un fir de păr…”

Blagocinul raionului Maxim Guzun, a oficiat un serviciu divin.

Președintele Uniunii Veteranilor Războiului din Afganistan, Dumitru Scoropat, a îndemnat autoritățile să păstreze pacea, făcând referire la situația din ce în ce mai tensionată din regiune.

„Fiecare moment al războiului, fiecare înghițitură de apă au rămas pentru totdeauna în inimile noastre și atâta timp cât bate ne vom aminti de aceste evenimente. Ne vom întoarce în timp prin cântecele și filmele despre războiul din Afganistan. Ecoul războiului mai este viu…

Au trecut 35 de ani de când s-a retras ultimul soldat. Războiul din Afganistan este numit nedrept sau drept, dar noi, cei care am fost, ne-am îndeplinit datoria față de patrie. Suntem enorm de bucuroși că ne-am întors de pe câmpul de luptă. Însă 13 tineri din raion nu au avut această fericire… Au căzut cu moarte de erou –Ion Lopotenco și Petru Rotaru din satul Pepeni, Ion Vasilcovschi din satul Bursuceni, Oleg Onceanu din satul Coșcodeni, Veaceslav Reaboi din Tăuta Veche, Boris Nicic din Sl. Chișcăeni, Alexandru Steclear din Coada Iazului, Veaceslav Popistaș și Alexandru Sanduleac din Sângereii Noi, Igor Caraiman și Oleg Cuciuc din  Cubolta, Alexandru Rotaru din orașul Biruința. Ostașii care au căzut, precum și veteranii ce mai sunt în viață, vor rămâne veșnic exemplu pentru generația în creștere. Ei sunt simbolul eternității, al dragostei de neam, de pământ străin. Timpurile pe care le trăim acum sunt grele, avem un război la hotar.  Împreună cu Dumneavoastră să continuăm parcursul european, inițiat de Președinta Maia Sandu, de Guvernul și Parlamentul țării. În marea familie europeană este locul nostru, în lumea civilizată. Or, lucoarea nu mai vine de la răsărit. De acolo vine doar rău, ură, cruzime, război, crime săvârșite împotriva umanității.

Suntem datori cu toții să comemorăm acești Eroi și să avem grijă de oamenii noștri ca să trăiască viața cu speranță, în liniște și prosperitate.”

Foștii ostași și-au amintit cu durere de camarazii care au murit în război. Mulți dintre supraviețuitori ai operațiunii calificate astăzi drept o adevărata aventura au ajuns si ei la concluzia ca au participat la un război nedrept și fără sa fi atins misiunea anunțata. Totuși stand de vorba cu doi bărbați care își zic „afganezi”, la fel ca toata lumea venita sa-si comemoreze camarazii, îi vad înduioșații. Si nu doar pentru că nu s-au văzut demult.

„Mai mare sărbătoare pentru mine nu există. Precum părinții mei așteaptă Paștele, așa aștept eu această zi. Pentru că mă bucur că am rămas în viață.”

„Am dormit într-un pat și am luptat cot la cot cu el.  Și bine că am rămas vii. Nu cred că a avut rost să moară atâția băieți nevinovați. Dar nu ne-a întrebat nimeni dacă vrem sau nu. Patria a cerut și am plecat.”.

Președintele raionului, Cristian Cainarian, ,  în discursul său de omagiere, s-a referit la perioada de 35 de ani, care s-au scurs după încheierea conflictului militar nominalizat, la mulțimea de conflicte militare, ce au urmat în perioada respectivă, afectându-i chiar și pe vecinii noștri. Dumnealui a concluzionat, că trăim o viață furtunoasă, că multe conflicte, ce ar putea fi rezolvate pe cale pașnică, sunt rezolvate cu armele.

Este greu de crezut că astăzi,  peste treizeci de ani de la războiul de pe Nistru, tunurile răsună  în apropierea noastră. Noi dorim să ne construim aici, pe pământul nostru, o țară pașnică și prosperă.

„Dumneavoastră, celor care ați trecut trista experiență a războiului, ne închinăm. Să dea Domnul să ne făurim viitorul în pace și Cel de Sus să ne ferească de bubuituri de tunuri.

Astăzi tot Universul și toate gândurile noastre se îndreaptă către  cei căzuți în războiul din Afganistan. Într-un război cumplit, care brusc a luat viața a peste 300 de bravi feciori ai Moldovei, dintre care 13 din raionul Sângerei. Este de datoria noastră să le cinstim memoria.

Stimați veterani, necăutând la faptul că soarta v-a dus în acel război nedrept, dumneavoastră sunteți acei care, a-ți reușit să vă întoarceți acasă, să formați familii, să creșteți și educați copii, să dezvoltați afaceri și să contribuiți activ  la dezvoltarea comunelor, raionului Sângerei, a țării în întregime. Fapt pentru care vă mulțumim. Principala lecție a istoriei este să nu repetăm greșelile din trecut, Iar principala lecție a războiului este să prețuim pacea.

 Vă asigur, că vom face totul ce ne stă în puteri pentru a menține pacea. Dumneavoastră, stimați veterani, rămâneți  a fi exemplu  în toate, demonstrând un înalt grad de responsabilitate, profesionalism și atitudine conștiincioasă față de obligațiunile de serviciu.”.

Bravii feciori ai plaiului sângereian care, au luptat în  acel război și-au îndeplinit datoria și vor rămâne mereu vii în memoria noastră, a declarat Primarul orașului Sângerei și satului Vrănești, Arcadie  Covaliov, la evenimentul de comemorare a celor căzuți în luptele din Afganistan. El a evocat evenimentele tragice din 1992, de la Nistru, dar și războiul din Ucraina vecină, cu riscurile acestuia asupra țării noastre.

„Mulțumim Bunului Dumnezeu că , am ajuns să trăim zile când putem spune adevărul. Istoria este adevărul vieții. Ceea ce ați trăit și prin ce ați trecut dvs. să nu mai treacă alte generații. Ordinele nu se discută ,ele doar se execută. Sunteți și rămâneți a fi modele pentru noi și generațiile viitoare. Vă îndemn pe toți să continuăm, a trăi frumos, să construim o viață calitativă acasă.

Au trecut 45 de ani de la declanșarea acelui război în care, ați fost implicați și mă întreb cu ce se deosebește acel război de cel nedorit și așteptat de nimeni din Ucraina. Agresorul este același- Rusia.

Astăzi, noi, cu toții, trebuie să demonstrăm că suntem pentru pace în întreaga lume. Să-L rugăm pe Dumnezeu, să ne trimită pace pe pământ. Iar Creatorul, lucrează prin oameni. Iar oamenii pe care îi alegem să fie pentru pace.

Țin să informez veteranii, că la următoarea ședință a Consiliului orășenesc, vom supune votului consilierilor, aprobarea a câte 500 de lei fiecărui veteran al războaielor din Afganistan și de pe Nistru și participanților la avaria de la Cernobîl din raza primăriei noastre.”

Dezamăgiți și supărați pe soartă combatanții cu lacrimi in ochi și-au amintit de camarazii care au rămas pe câmpurile de luptă. O lecție de istorie a fost oferită de către veteranul Leonid Tabarcea: „A fost o adevărată grozăvie, dar totul a rămas doar în amintirea noastră. Nu vom putea uita niciodată prin ceea ceam trecut. Noi, veteranii afgani, prețuim memoria camarazilor noștri decedați. Deoarece, atâta timp cât suntem noi vii, va rămâne veșnic vie memoria lor.  Astăzi este evident că acel război a fost una din cele mai dure lecții date omenirii. O lecție care trebuie învățată, astfel încât să nu mai admitem repetarea ei. Veșnică memorie celor căzuți pe câmpul de luptă.”

În semn de recunoștință și apreciere pentru devotament față de drapelul de luptă, fidelitate jurământului militar, eroism și sacrificiu în numele păcii, bărbăție și  jertfire de sine, maturitate în timpul operațiunilor militare pe teritoriul Afganistanului și educația tinerei generații, precum și cu prilejul aniversării a 35 de ani de la retragerea trupelor sovietice  din Afganistan, mai mulți combatanți au fost decorați cu diplome de gratitudine  din partea Consiliului raional.

Memoria ostașilor căzuți pe câmpul de luptă a fost cinstită printr-un minut de reculegere.

Acordul final l-a constituit depunerea de flori vii la monumentul „Pietate” din orașul Sângerei.

Autoritățile publice locale au avut grijă să organizeze o masă de pomenire în memoria celor căzuți în război.

În războiul din Afganistan, care a avut loc între anii 1979-1989, au participat peste 13 000 de soldați moldoveni. Mai bine de 300 dintre ei au murit pe câmpul de luptă, iar 280 au rămas invalizi. Din raionul Sângerei au participat peste 300 de tineri, dintre care 13 au decedat.