33
DISTRIBUIȚI

Placă comemorativă dedicată eroilor martiri

   De Ziua Poliței Naționale Inspectoratul de poliție Sângerei a inaugurat și a dezvelită Placa  Comemorativă în cinstea și eternitatea eroilor – martiri, care și-au pierdut viața în conflictul de pe Nistru, pentru independența și integritatea Republicii Moldova. Sunt de toți șapte la număr, tineri bravi atunci, ofițeri de poliție, care  cu onoare și jertfă  propriei vieți și-au apărat țara și neamul. Inaugurarea  Plăcii, ca un monument  edificat, a fost visul de aur a lui Mihai Banaru, șef interimar al Inspectoratului de Poliție Sângerei și o datorie a lui sfântă în fața mamelor, rudelor,  a neamului care își deplâng feciorii și îi mai așteaptă să revină la vatra părintească. Împreună au găsit și momentul potrivit  de inaugurare.     Festivitatea de cinstire a colaboratorilor Inspectoratului de ziua lor profesională.

 Vera TABARCEA

  La evenimentul de inaugurare au participat reprezentanții puterii centrale și raionale: Sergiu Diaconu, Secretatul de Stat al Ministerului Afacerilor Interne, Cristian Cainăriean, șeful adjunct al Oficiului teritorial al Cancelariei de Stat Bălți, președintele interimar al raionului Ion Cebotari, Blagocinul raionului Maxim Guzun cu un sobor de preoți, primarii raionului,în special cei care  au în localităților lor jertfe ale  conflictului de pe Nistru, mamele eroilor, ca Larisa Mereniuc, foștii comisari și șefi ai Inspectoratului,  Alexandru  Tudor, Valeriu Pogor,Mihai Cojocari,fanfara de frontieră  și un efectiv întreg de colaboratori  ai poliției, veteranii poliției, și agenții economici și oamenii de bună credință

  Secretarul de Stat Sergiu Diaconu și șeful interimar al Inspectoratului Mihai Banaru au avut onoarea de dezvelire a Plăcii Comemorative, în aplauzele participanților,dat și în suspinul inimilor soțiilor, rudelor și mamelor eroilor. Blagocinul raionului a  binecuvântat printr-o predică de eternă pomenire   eroii pierduți fără vină și a rugat bunul Dumnezeu să le țină deschisă mereu poarta raiului.

 Poporul nostru născut creștin, deștept și cu demnitate  nu și-a uitat nicicând eroii , nici îndatoririle de cinstire a acestora. S-a referit la acest lucru  Secretarul  de Stat Sergiu Diaconu: „Eroii de la Dvs care au căzut nu au dorit  să fim triști astăzi , nu s-au gândit la propria viață că o pot pierde în focul războiului. Ei  cu demnitate și onoare ,s-au încadrat în misiunea de apărare a integrității și independenței fragilului stat    Republica Moldova. Apreciem curajul și  sacrificiul lor și bărbăția. Celor dragi de acasă să nu vă fie sufletul durut”.  Mândriți-vă că feciorii Dvs, eroii – martirii ai neamului au fost si sunt stejari și vulturi.   Au fost decorați port mortem cu cea mai valoroasă distincție de stat Ordinul „ Ștefan cel Mare”.

 

 Cristian Căinăriean s-a referit în discursul său :„Patriotismul polițistului este temelia securității în stat. De aceea, dacă polițistul nu-ți va onora  jurământul dat în a servi poporului Republicii Moldova comunității din care face parte,atunci își pune în pericol atât cetățenii, cât și colegii de lucru.” a conchis reprezentantul Guvernului

  Arcadie Covaliov , primarul de Sângerei, s-a adresat tuturor cu un mesaj – plecăciune, din partea unui oraș întreg:”Mă închin din partea unui oraș întreg  eroilor căzuți într-un război nedrept, pe care l-am avut pe malul Nistrului. Glorie eroilor. Nu uităm ce a fost pe Nistru. Nu vă uităm pentru că V-ați jertfit viața ca noi astăzi să trăim în pace.”.

 Primara de Bilicenii Vechi Ala Guzun a continuat șirul festivității  în aceiași notă   de recunoștință   eroilor. Ea a dăruit mamei eroului Valentin Mereniuc un suport bănesc de 1000 de lei din partea  ei personală și a feciorilor. Asemenea cadou primara a dăruit și  familiei Musteață a  eroului Veniamin   Misteață. 

  Un moment emoționant  care s-a înscris luminos în pânza evenimentului a fost înmânarea de către Mihai Banaru a Diplomelor pentru merite deosebite, polițiștilor, veteranilor și pensionarilor MAI  din teritoriul nostru, agenților economici și oamenilor de bună credință care au contribuit la instalarea Plăcii Comemorative.  Eroii nu simt recunoștința noastră, nu aud marșurile de recunoștință ale fanfarei, pentru că  deasupra la toate răsună sunetul viorilor de lut.