88
DISTRIBUIȚI

Suntem un raion fotbalistic cu tradiții

  Una din tradițiile sportive  sângereiene  este organizarea Galei Fotbalului,  eveniment  festiv, unde sunt premiați fotbaliștii la diferite nominalizări, totodată echipele și Cluburile de fotbal ,participante la Campionatul raional de Fotbal. Sunt onorați veteranii  acestui gen de sport pentru prestație bună. Nu sunt uitați campionii .Ei nu pot fi foști campioni, ei sunt veșnic așa. Se aduc mulțumiri și premii antrenorilor și arbitrilor, managerilor, jucătorilor, care țin prima linie a fotbalului, fac spectacole duminică de duminică ,mențin prestația fotbalului drept rege al sporturilor.

 Vera Tabarcea

Toate aceste lucruri frumoase sunt organizate de Asociația raională de Fotbal și membrii Biroului executiv în cadrul așteptatului eveniment Gala fotbalului sângereian. Duminică 10 decembrie, de Ziua  Mondială a Fotbalului, la Sângerei, în locația „Hermes-a desfășurat ediția anului 2022 a Galei. La festivitatea dedicată regelui sportului și celor care-l performează continuu a participat  întreaga comunitate a lumii fotbalistice din raion: jucătorii, antrenorii și managerii, arbitrii și nominalizații Galei, echipele învingătoare ale Ligilor fotbaliste organizate și ale Campionatului raional de fotbal. Organizatorii  și participanții la eveniment au manifestat admirație pentru fotbaliști prin distincții: trofee, cupe, premii bănești și Diplome de gratitudine. Susținuți de moderatorii și scenariștii Valeriu și Anastasia Rusu, organizatorii au reușit o sărbătoare a fotbalului inspirată și frumoasă. Aceste momente calde și pozitive au fost remarcate în mesajul de salut și de deschidere a sărbătorii de către Gheorghe Brașovschi , președintele Asociației pe parcursul ultimilor 14 ani, dar și de reprezentantul Federației Moldovenești de Fotbal Vadim Sandarovschi, dar și de secretarului general al Asociației, Alexandru Rusu. Numai în cadrul  Campionatului raionului, ediția 2022 au fost jucate 182 de meciuri, nemaivorbind de alte competiții  și cupe cu dedicație. La Sângerei fotbal a fost, este și va fi. Grație faptului că toți acești ani am fost asistat de membrii  Biroului executiv, implicați și responsabili, am reușit împreună ca fotbalul sângereian să fie cea mai organizată competiție din regiune”, a remarcat președintele asociației.

   Campioana raionului la fotbal a fost recunoscută  FC „Atletic”- Copăceni, antrenor și manager Vasile Nica. Echipa s-a învrednicit de locul I în cadrul Campionatului raional și a devenit deținătoarea Cupei campionatului raional. La locul I pentru prestația sa în anul fotbalistic 2022, echipa premiantă  a fost declarată deținătoarea Cupei de Prestigiu. Potrivit rezultatelor obținute, pe locul II a fost recunoscută echipa „Spicul” din satul Chișcăreni, pe locul III – FC Prepelița, echipa „Avântul”( administrator Iulian Erimei ). Odată cu trofeele și premiile îmbucurătoare, echipele  desemnate  s-au bucurat de mult respect  președintelui asociației mult respect, manifestat de președinte și membrii biroului executiv  pentru  jucători, antrenori și arbitri, pentru cei care lucrează în fotbal și pentru fotbal. Împreună cu ei au putut face ca fotbalul să fie cea mai organizată competiție din regiune.  Primarii care au susținut echipele în Campionatul raionului au primit mulțumiri și diplome de gratitudine din partea Asociației ,dar și a Federației Moldovenești de Fotbal. Aceasta a dăruit echipelor câte o minge de fotbal. Dintre juniori ,primul loc l-a ocupat echipa antrenorului emerit Chiril Șușu.

 O etapă  așteptată a Galei Fotbalului, ediția 2022 a fost premierea excelenței fotbalistice, cei mai buni jucători. La anominația Cel mai bun portar, a fost desemnat  Dumitru Scacun. Cel mai bun apărător a fost  nominalizat Vasile Andronic, de la Clubul de fotbal Sângerei. La  nominația „Cel mai bun mijlocaș”  a fost  recunoscut Damian Aparatu, membru al echipei„ Avântul”, Prepelița”. După cum a afirmat  Vasile Doga, președintele comisiei pentru disciplină,  Damian este  tânărul  fotbalist care conduce tot jocul  în teren”.

Atacantul anului fotbalistic a fost nominalizat Sergiu Nica, de la echipa „Atletic” din Copăceni, fiind „o piesă principală în meciurile care le joacă echipa sa,” a menționat arbitrul anului Nicolae Bălțătescu.

 La eveniment a participat și  mândria sportului sângereian și național, Vadim Bologan care joacă  pentru Selecționata Națională. El a înmânat celui mai tânăr jucător Viaceslav Crăciun de la echipa „Steaua”- Iezărenii Vechi trofeul Galei, un premiu bănesc, cât și tricoul cu inscripția  numărului  său de jucător  să-i fie ca un talisman și să-l motiveze să ajungă în Selecționata Națională. Din dragoste pentru locul sfânt unde a făcut primii pași în fotbal și a crescut până la nivelul atins, campionul Vadim Bologan,a spus că„ primii pași în fotbal i-am făcut aici, la Sângerei și ultimii tot aici o să-i închei”.

   Fotbalistul anului, cel mai bun  și productiv golgheter a fost nominalizat Denis Secureanu de la Echipa „Spicul ”din Chișcăreni. El a marcat cele mai multe goluri în acest sezon fotbalistic, înmânându-i trofeul și premiul a precizat Alexandru Rusu.

  O muncă enormă au susținut în această perioadă arbitrii. Cel mai bun dintre toți colegii săi, arbitrul anului a fost desemnat Nicolae Bălțătescu.  Vasile Nica  a fost desemnat cel mai  priceput și bun manager al anului fotbalistic. Dovadă este prestația strălucită a echipei sale. Igor Roșca a fost apreciat drept cel mai bun medic al jucătorilor  primind mulțumiri și aplauze.  Echipa de veterani ai fotbalului al cărei manager și antrenor este Iurie Filcov a fost  asemeni premiată. Cu 500 lei a fost remunerată echipa de la Bălășești antrenată de Serge Mangole, drept cea mai disciplinată. Iar de cele mai multe aplauze și un premiu de 1000 s-a bucurat deținătoarea Cupei raionului la Fotbal, echipa FC„ Atletic” -Copăceni, deținătoarea Cupei de prestigiu și a înaltului Titlu Campioana raionului.

 Astfel raionul Sângerei prin activitatea Asociației de Fotbal, prin jocul – spectacol al fotbaliștilor și susținerea necondiționată, din multă plăcere a suporterilor, rămâne a fi cel mai fotbalistic din Republica Moldova, care promovează acest sport  și dă dovadă de irepetabilă organizare a acestor competiții.  Publicația „ Ecoul Nostru” a fost și va rămâne fidel partener media pentru  toate competiții  fotbalistici și fiecare mișcare sportivă din raion, reflectându-le  cu generozitate și pasiune în rubrica ”Sport”. Pentru susținere la acest eveniment – dedicație  publicația noastră a fost desemnată cu Diplomă de Gratitudine din  partea președintelui Asociației Gheorghe Brașovschi și a întregii comunități fotbalistice din raion.