94
DISTRIBUIȚI

Sfârșit de vodevil fantasmagoric  la Consiliul raional Sângerei

Uite la una ca asta chiar că nu ne-am așteptat  – luni, dimineață Grigore Corcodel, ex-președinte de raion a apărut în fața angajaților Aparatului președintelui raionului unde și-a cerut iertare de la lume (între cei care și-a cerut iertare s-au numărat parlamentarul PAS Gheorghe Ichim și edilul de Sângerei Arcadie Covaliov), a mulțumit pentru colaborare eficientă or, după cum a menționat domnia sa în cei 3 ani de activitate s-au făcut și lucruri extraordinare.  Ex-președinte a mai pomenit de trădare (nu am înțeles în ce context) și dus a fost.

Ion Cernei

Însăși gestul  lui Corcodel  n-a putut să nu trezească admirație măcar din motivul că prea stresantă și a lehamite a fost domnia  sa la Sângerei anume în ultimul an.  Amintim că acesta a fost recomandat la funcția de președinte de raion la Sângerei în aprilie 2019. Cine, cum l-a recomandat nu mai știm exact. Dar cariera la Sângerei i-a fost una fulminantă. În toamna aceluiași an Grișa (așa îl numeam la Telenești unde a lucrat director la ASP) devine președinte de raion cu drepturi depline. Remarc că mai departe executarea mandatului de președinte a lui Corcodel, precum în filmele lui Tarantino  mai apar încă o persoană cu liniile de subiect destul de surprinzătoare – anume Oleg Cernei.  Or,dacă nu apărea acesta cu modul lui straniu de a face politică în provincie apoi ex-președintele nesfătuit de  mentorul își termina încet-încet și al patrulea an de mandat. Doi primari  din raionul Sângerei au fost de aceiași părere-dacă Corcodel ținea loc de arbitru, apropia dar nu respingea oamenii, nu se ajungea la acest vodevil fantasmagoric.

Și dacă era vorba de vodevil. Publicăm pe bani publici o pagină a CR Sângerei. Credeți că era în pagina respectivă vre-un material unde cititorul nostru s-ar fi familiarizat cu bunele practici de activitate a CR și Aparatului președintelui? Ți-ai găsit! Erau până la  trei imagini pe pagina respectivă cu vizitele președintelui în tren – și în toate era prezent Corcodel!  Pentru comparație- Jean Betel Bokasa și Mobutu-Sese-Seku, doi dictatori africani(primul era canibal) puteau să-și permită doar câte o imagine în ziarele lor!  Ce puteam face or, ce ne prezenta serviciu relații cu publicul aceea publicam, adică cu banii voștri îndeplineam orice capriciu!

În genere n-am înțeles rolul acestui tandem precum nu am înțeles rolul atacurilor critice la adresa parlamentarului PAS Gh. Ichim, a edilului de Sângerei A.Covaliov  pe rețelele de socializare,la ședințele CR,dar și la ”volantele” de luni dimineață transmise pe net. Totul înțeleg, dar relațiile cu acestea predispun dialog, nu confruntare. Se mai cerea un concept de activitate clar or chiar că nu este clar – să declari raionul Sângerei liber de PRSM și PRCM iar la scurt timp să plăsmuiești alianțe cu ultimii!

 ȘI,dacă este vorba de fantasmagorie- ulterior porni eliberarea din funcție a vicepreședinților Bârsanu și Tutunaru (se găteau să-l măture și pe Irimei), demară buclucul cu autonumirea lui Cernei în funcție de director interimar la Liceul Teoretic Pepeni cu demisia directoarei și directoarei-adjuncte a instituției respective. Atunci conducerea raionului n-a reacționat practic deloc deși, pentru păstrarea bunei imagini trebuiau să-și dea demisia președintele, șeful de la educație iar Cernei să-și depună mandatul. Însă capac la toate a pus decizia Curții de Apel în procesul civil versus cauza câștigată de dr. Brânză neconfirmat prin dispoziția  președintelui după cea câștigat concursul de angajare la Ministerul Sănătății!

La o adică alegătorilor de la Sângerei trebuie cumva să-i pună în gardă competiția febrilă a aleșilor de a se împărți hojma în partide și alianțe când demult trebuiau să se orienteze deja asupra unor rezultate după 3 ani de mandat. Nedumeriri însă s-au adunat cu nemiluita: a)cum s-a întâmplat că un om absolut nepregătit, care nu cunoaște raionul, activitatea în APL a fost votat unanim de Consiliul raional? b) De ce s-a admis eliberarea celor 2 vicepreședinți din funcție dacă se știa că motive de eliberare nu sunt, prin urmare judecata îi va restabili? c) Odată ce s-a știut că instanța sancționează dur pe factorii de decizie de ce  nu și-a prevenit pe finul de cununie, adică pe Grigore Corcodel asupra consecințelor refuzului de al conforma pe dr. Brânză la funcția obținută prin concurs?

La o adică ceea ce se întâmplă la CR Sângerei seamănă cu un subiect demn de pana lui I.L. Caragiale decât cu activitate eficientă în APL. Cazul vorbește de ineficiența APL de gradul II. Or, CR Sângerei nu este parlament  ori CM Chișinău unde bătăliile electorale numai contenesc. Aleșii de la consiliile locale și raionale trebuie să-și unească eforturile pentru soluționarea problemelor comunităților, nu să se războiască între ei.