66
DISTRIBUIȚI

Onoare agricultorilor și muncii lor

  Într-o atmosferă caldă,de revelație sufletească s-a desfășurat la Sângerei Ziua Agricultorului și   lucrătorilor din Industria Prelucrătoare. Eroii festivității au fost invitați la o masă de sărbătoare și de recunoștință în incinta Restaurantului „Hermes”. Aici ei au avut parte de un spectacol muzical-artistic,  prezentat de colectivul de dansuri populare – model „Brâuleț”,condus de coreograful Alexandru Balanici și de artistele – interprete de la Casa raională de Cultură„Nicolae Iorga”: Dina Morari, Victoria Tutunaru și Tatiana Lunca.

   Sărbătoriții au venit în număr mare la festivitate. Așa cum a fost dorința organizatorilor, dar și a lor de a se reîntâlni și a împărtăși unii cu alții problemele. Au fost prezenți agricultorii cu o mare experiența de muncă, dar și tinerii, care s-au lansat în agricultură: unii alături de părinții lor, alții din lipsa părintelui deținător de terenuri agricole. Mă refer la Gheorghe Racu, Nicolae Lelic (junior), la frații Vasile și Dumitru Guzun, frații Marandiuc ,Victor și Serghei,la Lucian Balan, Irina Mitiș, Viorel Clipca ,Cornel Burcovschi și alții. Cu toții au muncit mult, au investit  și mai mult în creșterea culturilor,pentru obținerea recoltelor așteptate. Dar seceta a fost necruțătoare cu fiecare dintre ei .Învingător și fără pagube nu a ieșit nimeni dintre ei din sezonul agricol încheiat. Fiecare gospodărie și unitate agricolă  a fost afectate enorm inclusiv  din motivul escaladării prețurilor la carburanți, chimicale și îngrășăminte. Mai scumpă motorină nu au achiziționat vre-o dată. Scumpă motorina,cu prețuri usturătoare,lipsa pieței de desfacere pentru producția agricolă produsă de ei, scăderea continuă  a prețurilor: mai ieftin grâul, floarea soarelui, mai nimic a rodit porumbul. Inclusiv din acest motiv organizatorii festivității au înmânat fiecărui agent economic și gospodărie agricolă Diplome de Merit și au exprimat recunoștință producătorilor  pentru devotament și răbdare. Acestea au punctat în mesajele lor vicepreședintele raionului Iulian Erimei și Ion Harabagiu, șeful Serviciului Funciar în cadrul Direcției Agricultură.

 Ca si ceilalți, Gheorghe Cernogal, directorul Gospodăriei Țărănești de la Ciuciueni, a dorit la această sărbătoare să uite de probleme și să se bucure de momentul dedicat lor, cu muzică și voie bună. Această bunăvoință el a exprimat-o prin mesajul său adresat tuturor colegilor prezenți la eveniment:„Faptul că   avem mulți tineri în agricultura raionului  mă bucură  tinerilor. Apreciez tăria lor voastră de  caracter de -a nu avea frică a activa într-un domeniu atât de dificil, cum este sectorul agrar și neprețuit  în țara sa agrară. Mai sfântă menire pe pământ  decât a crește pâine nu a mai dat Dumnezeu. Așa că bravo vouă pentru că mergeți pe urmele noastre, cei care treizeci de ani în urmă eram ca voi, tineri și de neînfrânt.   Astăzi deținem  o experiență de 39 ,peste 40, alții și mai mulți ani sunt  în domeniu. Mâine –poimâine va trebui să ne pensionăm. Mă uit la voi și mă bucur că  urmați calea noastră, și rămâneți în locul nostru să sprijiniți țara și bugetul. Să avem posibilitate să primim și noi o pensie decentă.”, a  felicitat colegii și a încurajat tinerii producători  domnul Cernogal.

Alături de producătorii experimentați ca Ion Vieru, Simion Macari, Mihai Bîrsanu, Petru Panciuc, Nicolae Racu au fost decorați cu Diplome de onoare tinerii producători. Fiecare dintre ei au cea mai multă răbdare decât noi fiecare dintre consumatori ai producției și produselor care ei  prin sudoarea frunții și  zbuciumul sufletesc o cresc și produc. Și programul de muncă la ei este diferit : nu cu ora, nu cu ziua.   .  La ei este din zori până-n noapte.  Le admirăm curajul, răbdare și  le dorim pace-n țară și grâu la vară. Acest mesaj au transmis prin prezentarea lor  moderatorii Anastasia și Valeriu Rusu, care au adus o mare plus valoare ceremoniei și bunei dispoziții a sărbătoriților.