20
DISTRIBUIȚI

În cazul unor pene de curent, Spitalul raional Sângerei nu este asigurat sută la sută cu lumină

Zilele trecute, Ala Nemerenco Ministra Sănătății, după deconectările masive de energie . a venit cu un mesaj pe petelile de socializare unde a scris despre  asigurarea spitalelor din Moldova cu generatoare și capacitatea lor de a rezista în situații critice.

Ministra a declarat că momentan nu dispun de generatoare electrice pentru spitalele raionale sau municipale. Doar 15 spitale, din  numărul de 59 sunt asigurate cu generatoare care acoperă întreaga capacitate a spitalului, iar celelalte dispun de generatoare care acoperă cu curent electric secțiile de terapie intensivă, blocurile de operații, centrele prenatale, unde echipamentele de laborator și diagnostic, fapt care asigură evitarea unor riscuri majore în cazuri de  pene de curent.

Iurie Meghega, șeful Serviciului tehnic a Spitalului raional Sângerei a  spus că generatorul de care dispune instituția este unul manual, vechi, ruginit și asigură cu energie electrică doar o parte a instituției: „ Pe 23 noiembrie, după deconectările masive de energie generatorul spitalului care  are capacitatea de 20 kilovolți pe oră, a alimentat cu energie electrică blocul chirurgical, blocul de operații, reanimarea, cazangeria și blocul alimentar.”

Potrivit autorităților, spitalele din țară au nevoie de încă cel puțin 55 de generatoare de lumină și că deja au fost identificați parteneri care să finanțeze achizițiile.