557
DISTRIBUIȚI

Am încredere că vor fi găsite soluții

Ziua agricultorului nu este neapărat un prilej festiv, cit un motiv de a face totalurile unui an de munca.

Trecând prin retrospectiva anului curent, pot spune ca am avut parte din nou de o seceta atmosferica, dar si pedologica, in context internațional vorbim de pandemie, urmata imediat de război in Ucraina.

Avem preturi la cereale care oarecum contrabalansează roada mica si cheltuielile extrem de mari, la tot ceea ce înseamnă îngrășăminte 500%, motorina 250%, pesticide si semințe 300%,or cheltuielile si producțiile care le-am făcut in acest an ne fac sa nu mai fim sustenabili. Dar lucrurile sunt așa cum sunt si preturile stagnează fără tendința de a creste, bursa de cereale este volatila si reacționează la fiecare declarație a liderilor lumii in contextul războiului din Ucraina. Este bine sa fim solidari si cerealele din tara vecina sa ne tranziteze, dar asta nu înseamnă sa fim dați la o parte, mai ales in condițiile unui asemenea an, care pune in incertitudini multe gospodarii agricole din tara, dat fiind faptul ca si creditarea este foarte riscanta dobânzile care au sărit de 20%, gestionarea crizei depinzând de inspirația fiecăruia, totodată am încrederea si certitudinea  in actuala conducere a Ministerului Agriculturii ca vor fi găsite soluții pentru depășirea crizei in sector.

   Ținem in continuare pasul cu tot ce este inovativ pentru a eficientiza din ce in ce mai mult consumurile, intru  diminuarea cheltuielilor  pentru a fi in continuare competitivi, folosim practici de agricultura conservativa apa fiind factorul limitativ împreuna cu respectarea asolamentelor. La momentul actual avem culturi pregătite pentru iarna  de rapița, grâu si orz ,iar restul suprafeței pregătită a fi însămânțata in primăvara cu floarea-soarelui, porumb si mazăre.

Ne bucura ploile recente, dar de fapt e o lacrima a verii, pe obrajii uscați ai toamnei, atestam in continuare un deficit ide umiditate in sol.

Provocări si probleme ale sectorului sunt si vor fi, dar astăzi nu este despre asta.  Țin sa le mulțumesc mecanizatorilor si muncitorilor auxiliari care prin sudoare frunții aduc pâinea pe masa si garantează securitatea alimentara a tarii. Colegilor de breasla, multa forța prin unitate, optimism, sănătate si belșug in toate. Doamne ajuta!

Lucian Balan, directorul SRL „ Cozeșteanul”, SRL „ Diferval – Stil”