60
DISTRIBUIȚI

Elevii de la Chiștelnița au prezentat la un seminar arborele genealogic satului

În cadrul unor activități extrașcolare care au avut loc la Gimnaziul ”Tudor Brădescu” de la Chiștelnița  elevii de aici  au prezentat  Arborele genealogic al localității, care urmează șă fie primul exponat al viitorului muzeu de istorie și etnografie  satului. Arborele genealogic urmărește viața a cinci generații de chiștelnițeni. Amintim că satul Chiștelnița este atestat documentar în anul 1456 și este dislocate asemeni Chișinăului și Iașului pe 7 coline.

”Ne-am zis că acesta ar fi primul pe lista celor mai importante exponate. Am chestionat documente de arhivă în primul rând condicile bisericești care sunt digitalizate și puse pe net, astfel am reușit să deconspirăm arborele genealogic al mai multor generații de chiștelnițeni de la anul 1779 încoace.  Au pregătit acest arbore genealogic  elevii clasei VI”, a relatat pentru EN Daria Prescureanu, directoarea instituției.

Activitățile extrașcolare au fost  precedate de un seminar al profesorilor de fizică de la din raion instituțiile de învățământ .   După ce a asistat la o lecție publică în clasa a IX-a (profesoară, dna Stratulat Ana) și la o șezătoare literar-muzicală, prezentată de elevii clasei a IV-a,Alina Pascaru, șefa Direcției Generale Educație a ținut să mulțumească gazdei evenimentului, participanților și nu în ultimul rând specialistului principal din cadrul DGE, responsabilă de organizarea procesului educațional la fizică, dna Ina Ostrovețchi, căreia îi aparține ideea desfășurării seminarului cu prezența fizică, după o pauză de doi ani, din cauza crizei sanitare.

Seminarul profesorilor de fizică a fost unul de succes. Profesorii  au asistat la o lecție, la care în capul mesei a fost ELEVUL, echipat cu tehnologii moderne (pe fiecare masă de lucru se afla un calculator, la care elevii realizau diverse sarcini de studiu), ghidat cu multă artă de o profesoară competentă, într-o atmosferă prietenoasă.