27
DISTRIBUIȚI

S-a aflat în Polonia spre a se familiariza cu experiența revitalizării urbei

 

Nicolae  Nastas, secretarul  CO Telenești a revenit dintr-o  vizita de documentare din Polonia privind experiența țării respective în ceea ce privește revitalizarea ca element foarte important al dezvoltării socio-economice a oricărui oraș.  Secretarul s-a aflat acolo în cadrul unei delegații de angajați ai primăriilor din 6 orașe iar proiectul se numește „Revitalizarea ca oportunitate pentru impulsionarea dezvoltării socio-economice a zonelor degradate din orașele moldovenești”.  

   Ion Cernei

Proiectul este implementat de fundația Terra Humana (Varșovia) și Asociația obștească „Moștenitorii” din Bălți în cooperare cu primăria orașul și comuna Zagórz și Biblioteca publică municipală St. Grochowiak din Leszno, voievodatul Wielkopolski și 6 orașe din Republica Moldova -Telenești, Cupcini, Glodeni, Ghindești, Lipcani și Șoldănești. Proiectul este cofinanțat în cadrul Programului de cooperare poloneză pentru dezvoltare al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Polonia.

”A avut loc atelierul de lucru „Experiența poloneză în domeniul revitalizării urbane ca bază pentru elaborarea unui concept de revitalizarea a orașelor din Moldova” în cadrul căreia experții polonezi din Fundația „Terra Humana” din Varșovia au explicat modalități și metode de regenerare urbană, experiența poloneză în elaborarea Programului de revitalizare urbană. Acest proiect este important pentru noi or, avem o mulțime de obiecte care fie nu au fost finalizate după 1990, fie au găzduit instituții, întreprinderi care nu mai activează. Zagórz și Leszno se află în acea zonă a Poloniei care după al Doilea Război Mondial a devenit teritoriu polonez astfel municipalitățile respective au transformat locațiile respective fie în obiecte turistice, fie în pensiuni rurale care la moment atrag o mulțime de turiști. Noi de asemenea avem o mulțime de astfel de obiecte, spre exemplu conacul familiei Teodosiu care mulți ani a fost școală dar și alte obiecte care trebuie puse în circuit turistic ori de le găsit o altă destinație”, ne spune  dl Nastas.

 Secretarul primăriei a mai precizat că la începutul lunii decembrie vor avea loc două ateliere de lucru unde vor participa   experți polonezi iar un plan de revitalizare urbană a orașului Telenești urmează să fie conceput la începutul anului viitor.