306
DISTRIBUIȚI

Vasile Dobrogeanu, un Om, un Destin, un zid  întru stăvilirea Răului dușmanilor noștri…

Pe mult regretatul Vasile Dobrogeanu, unul dintre cei mai buni prieteni ai mei îl cunosc de mulți ani. Am făcut cunoștință în 2005 la Institutul de Științe ale Educației, fiind invitați la cursurile de perfecționare în istorie atunci, când guvernarea neocomunistă voia cu orice preț să scoată din programul de studii preuniversitare obiectul de Istorie a Românilor și înlocuirea cu așa zis-a Istorie integrată, bazată doar pe falsuri… Și atunci, când a apărut problema trimiterii unei delegații din partea cursului nostru în Parlamentul Republicii și Vasile Dobrogeanu s-a adresat auditoriului “cine dorește să meargă?”- n-am putut să rămânem indiferenți… , fiindcă am înțeles, că pe acest om se poate de urmat, că nu e capabil de a trăda niciodată interesele cauzei naționale.

S-a născut în 1956 la Copăceni, lângă Bălți – sat menționat documentar încă în sec. XV într-o diplomă domnească a lui Petru Vodă Aron în care locuitorii satului erau scutiți de anumite obligații pentru  devotament Domnului Tarii Moldovei.  De la mama a învățat primele legende, cântece și poezii despre Ștefan cel Mare, Mihai Viteazul, Marea Unire din 1918 cat și despre tragicele evenimente ale anilor 40-50… Tatăl său, Andrei a fost unul dintre cei mai activi membri ai filialei Asociației Sătești „Astra Basarabeană” din anii ’30.

După  absolvirea școlii medii în 1973 susține cu succes examenele de admitere la facultatea de Istorie a Universității de Stat din Moldova.

Încă din anii studenției este suspectat de către organele securității de „naționalism”. În 1978, după absolvirea cu eminență a facultății este repartizat forțat în satul Sipoteni, raionul Călărași, sat cu vădit spirit răzășesc, ce a lăsat o frumoasă și bogată amprentă asupra stării sale sufletești.

 Din 1982 este în funcția de lector a Catedrei de Istorie a Institutului Pedagogic Alecu Russo din Bălți, predând Istoria Moldovei. Nu scapă  nici aici de ochii vigilenți ai Securității, lucru, de care avea sa se convingă ceva mai târziu.

      În 1985 este admis ca doctorat la Universitatea de Stat din Moscova „M. Lomonosov”. Securitatea din Moldova nu i-a dat permisul „Forma nr. 2” și astfel, nu a avut dreptul de a efectua cercetări în arhivele de partid și de stat. De aceea a fost nevoit să-și aleagă o temă de cercetare în domeniul istoriografiei. Se oprește la tema „Politica națională în URSS în viziunea cercetătorilor străini”.

La Moscova avea să primească și prima lovitură din partea securității. De la Chișinău este primit un demers, semnat de persoane mari ai partidului între acestea  P. Petric, secretar al C.C. al PCM pentru ideologie. În acest demers se cerea rechemarea de la studii a lui Vasile Dobrogeanu imputându-se tratarea  problemei Basarabiei se află pe pozițiile istoriografiei burgheze românești… Ca urmare este exmatriculat. După mai multe necazuri obține restabilirea la catedră.

      Mai târziu, Vasile este întemeietorul cenaclului „Vatra” (1989), care a adunat mii de oameni ce s-au încadrat în Mișcarea pentru Renaștere Națională din Basarabia.

  1. Dobrogeanu a fost de la începuturi unul din membrii activi, fondatori ai Frontului Popular. În 1989 întemeiază filiala Bălți al Frontului Popular din Moldova, pe care o conduce până în 1995. Rămâne și după aceea în politică, activând ca lider al Partidului Forțelor Democratice din Bălți. Organizează mai multe acțiuni ale filialei Bălți a Asociației Istoricilor din Moldova, făcând parte din Comitetul de conducere a acesteia. Printre cea mai relevantă fiind cea dedicată împlinirii a 90 de ani de la Marea Unire, care prima dată a fost votată la Bălți (3 martie 1918). Anume el, Dobrogeanu ne-a mobilizat pe toți profesorii, aflați la cursuri, în lupta pentru păstrarea în instituțiile de învățământ a cursului de Istorie a Românilor, de rând cu profesorii Veronica Conoval și Aurel Benu (Chișinău), Vasile Coteţ (Cahul),Ion Ardeleanu (Bălți)  fiind susținuți de toate cercurile și partidele politice democrate din Republica Moldova.

Datorită prof. V. Dobrogeanu … am fost incluși (o grupă de profesori de istorie ai instituțiilor de învățământ din RM, zona Centru-Nord) în lista cursanților Școlii de vară “Provocările istoriei ca știință și disciplină de învățământ la începutul mileniului trei”, organizat de Institutul Cultural Român.

„De aici și speranța noastră că lumea o să facă deosebire între cei care pun la bază doar interesele de grup, chiar și interese străine R. Moldova, și cei care, atâția câți suntem noi, reprezentăm interesul național al populației băştinaşe”.

Ai dispărut prea devreme, dar dragostea noastră pentru tine va fi mereu vie, vei rămâne pentru  totdeauna în gândurile și inima noastră.

Iacob Cazacu, profesor de istorie