38
DISTRIBUIȚI

   Profesorul și patriotul Vasile Dobrogeanu a plecat la cele veșnice

Suntem profund zguduiți de o veste tristă.  A decedat profesorul Vasile Dobrogeanu, unul din intelectualii rafinați ai capitalei Nordului, militant pentru Renașterea Națională dar și un om cu deosebită probitate morală și cumsecădenie,  sângenerean cu rădăcini la Copăceni.

S-a născut acum  66 ani la Copăceni, care este și baștina altui mare român pe nume Adrian Păunescu. Studiază în satul natal și obține o Diplomă cu mențiune, apoi a luat Diploma de licență cu mențiune la Universitatea se Stat din Chișinău (azi USM) acum 40 ani. Devine angajat al Catedrei de Istorie  a Universității de Stat ”Alecu Russo” din Bălți. Aici a predat Istoria Românilor și Cultura și Civilizația Universală.  Calitatea cursurilor sale remarcă aliniere necondiționată la cele mai avansate viziuni științifice și practica didactică. Este înmatriculat la doctorantură (Universitatea de Stat ”Lomonosov” din Moscova), dar după un an de studii și cercetări științifice, la presiunea autorităților din Chișinău, este exmatriculat. Un timp cumulează activitatea la Catedră și predare în instituțiile de învățământ preuniversitar, apoi este promovat în funcție de Director al Colegiului tehnic nr. 4 din municipiu și reorganizează procesul de pregătire a cadrelor tehnice conform rigorilor moderne.

Vasile Dobrogeanu în cei 66  ani trăiți a fost un patriot veritabil al seminției noastre de neam. La început a luptat pentru Adevăr și Dreptate în cadrul Frontului Popular condus de patriarhul mișcării prof. univ. dr. hab .Alexandru Moșanu, Nicolae Costin și Ion Hadârcă, apoi devine un  activist al Partidului Forțelor Democratice, este ales consilier municipal Bălți.

Conștiința națională a pierdut o personalitate remarcabilă…

Exprimăm sincere condoleanțe familiei, rudelor și celor apropiați.

Sit tibi terra levis.

Prof. Lidia Pădureac, prim-prorector, prof. Valentina Prițcan, prorector știință și relații internaționale, prof. Valeriu Cabac, șef Departament, dr. Olga Jacota  – Dragan, șef. Catedră, dr. hab. Valeriu Capcelea, Director Filiala AȘM, dr.Teo-Teodor Marșalcovschi,  dr.Valeriu Parnavel, dr. Ghenadie Cabac, șef. Department, conf. Valeriu Jitaru, secretar literar, Teatrul Național ”V. Alecsandri”, Pantelie Nistor,  activist municipal.