22
DISTRIBUIȚI

Puține sunt femeile care au curajul să riposteze bărbaților

Statutul juridic al femeilor, fără îndoială s-a îmbunătățit în ultimii ani, dar egalitatea este departe de a fi o realitate. Chiar dacă femeile au aceleași drepturi ca și bărbații, ele nu au întotdeauna acces egal la oportunitățile oferite bărbaților, și, deseori, nu reușesc să-și exercite drepturile pe deplin. Cele mai problematice domenii sunt: abilitarea femeilor în plan politic, economic și social, precum și violența față de femei. Deși Guvernul, societatea civilă și organismele internaționale au realizat și susținut multiple inițiative și proiecte cu scopul redresării situației din aceste domenii se mai constată încă o stare alarmantă. Pe piața muncii , femeile sunt frecvent discriminate, iar remunerarea acestora constituie puțin peste 80%  din cea a bărbaților. Am încercat să aflăm mai multe de la unele femei din raion.

Maria Țurcanu

Viorica Muntean, 37 de ani: „ Sistemul politic de la noi, format în mare parte din bărbați ne împiedică să fim mai active în vița politică. Interesul bărbaților este de a ne limita accesul nostru în funcții de conducere. Or, bărbații preferă ca noi, femeile să nu intrăm în concurență cu ei pentru posturile de promovare continuă și sistematică a principiului egalității de șanse. Pe piața muncii noi suntem adeseori discriminate,  se mai atestă cazuri de hărțuire sexuală la serviciu”.

Clara Odobescu, 39 de ani:„ Femeile nu se bucură încă de drepturi egale cu bărbații. Sunt dezavantajate și acasă, și la serviciu. De ce? Înainte de toate, pentru că sunt femei. Deși, tot greul vieții cade pe umerii lor. Cresc copii, au grijă de soț și, în plus, aduc bani în casă”.

Tatiana Clipca, 40 de ani: „ În Republica Moldova puține femei au curajul să riposteze bărbaților care le domină. În  multe familii de basarabeni relațiile dintre soț și soție sunt tensionate, deoarece bărbații nu au educația de a trata  femeia ca pe o ființă gingașă. Presa ar putea schimba statutul femeii în societate, dacă ar avea mai mult interes față de promovarea șanselor egal”.

Mariana Doagă, 29 de ani: „ Mi se pare un pic ilar să susții că te bucuri de aceleași drepturi cu bărbații și, totuși, să fii plătită cu 10-30% mai puțin decât bărbații. Anii de patriarhat mai continuă pe alocuri. O femeie are mai multe responsabilități în familie, de aceea este foarte greu să se mențină la un nivel social egal cu al unui bărbat”.

Alexandra Grosu, 50 de ani: „ Deseori nu vrem să recunoaștem că dezavantajele există. Este mult mai greu să ajungi în funcții-cheie dacă ești femeie și nu din cauza lipsei profesionalismului. O femeie-lider e percepută ca ranchiunoasă, pe când un bărbat-lider e considerat eficient, deși ambii sunt extrem de inteligenți și eficienți”.

Sofia Macari, 45 de ani: „Noi, femeile, trebuie să ne respectăm și să ne impunem în fața bărbaților: la serviciu și în familie. În instituția în care activez nu există diferențe salariale pe motiv de gen. În ultimul timp se pot constata, totuși, la nivelul relațiilor sociale. Alte evoluții în domeniu vizează sfera vieții private și a structurii gospodăriei tipice. Astfel, se constată o tendință crescândă a femeilor de a trăi și crește copii singure, în afara căsătoriei. Dar, trebuie să recunoaștem că  chiar dacă noi, femeile avem aceleași drepturi ca și bărbații, nu avem întotdeauna acces egal la oportunitățile oferite bărbaților și, deseori nu reușim să ne exercităm drepturile pe deplin”.