84
DISTRIBUIȚI

Președintele raionului Sângerei a fost suspendat din funcție prin decizie judecătorească

Președintele raionului Sângerei, Grigore Corcodel a fost suspendat din funcție după ce Curtea de Apel Bălți a menținut hotărârea Judecătoriei Bălți din 22 septembrie curent prin care alesul local a fost găsit vinovat de abuz în serviciu. Potrivit deciziei Judecătoriei Bălți, Grigore Corcodel ar fi refuzat restabilirea lui Lilian Brânză în funcția de director al IMSP ”Spitalul raional Sângerei”.

Ion Cernei

„Hotărârea primei instanțe am atacat-o la Curtea de Apel Bălți și am avut pentru data de 9 noiembrie ședință de judecată. În cadrul ședinței de judecată, apărătorul meu a depus o excepție de neconstituționalitate a art. 318. Respectiv, dumnealor au cerut o pauză de două zile ca să discute pe marginea acestei neconstituționalități, adică dacă se trimite sau nu dosarul la Curtea Constituțională. Astăzi ne-am adunat iarăși în ședință, unde mi s-a respins această neconstituționalitate și am mers mai departe în dezbateri cu situația că nu sunt de acord cu hotărârea primei instanțe. Recursul a fost respins și prima hotărâre a rămas în vigoare”, a declarat Corcodel.

Alesul local spune că suspendarea sa din funcție este o decizie politică, în spatele căreia s-ar afla actuala Guvernare de la Chișinău.

„Astăzi raionul Sângerei s-au trezit cu un „cadou” pentru cei care au așteptat de mult timp ca eu să fiu suspendat. Urmează să vedem cum pun în executare judecătorii această hotărâre. Legislația prevede că în cazul suspendării președintelui nu se alege un alt președinte, dar se numește un interimat sau un vicepreședinte care va duce toate atribuțiile pe termenul suspendării”, a adăugat Grigore Corcodel.

Într-o postare pe Facebook, Grigore Corcodel s-a arătat nemulțumit de justiția din Republica Moldova. Acesta a scris că „m-au tochit doar pentru că am spus adevărul. Trăiască justiția LGBT din Moldova”.

„Dosarul cu suspendarea mea este încă o pagină a justiției a actualei Guvernări pentru că eu nu tac, sunt incomod pentru ei și ca să-și pregătească teren aici în teritoriu au încercat să meargă pe procedura mea de suspendare cu orice preț. Aici noi înțelegem cât este de transparentă și corectă justiția din R. Moldova și din acest motiv eu am catalogat-o cu cei care umblă cu steagurile în culorile curcubeului deoarece așa și sunt”, a declarat la telefon pentru ”Nord News”  Grigore Corcodel.

 Declarația lui Grigore  Corcodel lasă mai multe întrebări și nedumeriri decât răspunsuri măcar de aceea că concursul de angajare pentru directorii de spitale este unul foarte dur, situație care trebuia conștientizată de președintele raionului. Am avut un ministru al Sănătății pe nume Ion Ababii care a ajuns la concluzia că doctorii aduși la cârma spitalelor din partid ucid medicina.  Adică acolo la minister  este o comisie din 10 membri, aproape toți doctori habilitați între care vreo-o patru sunt specialiști în managementul spitalicesc și dacă Lilian Brânză a câștigat acel concurs apoi numai de atâta că și-a împărțit viața în două – până la concurs și după. Adică dacă Corcodel nu făcea declarații aiurite, dacă apropia, nu dezbina lumea își ducea mandatul până la sfârșit onorat și respectat de lume.  Dar să revenim la poziția instanței expusă în încheierea judecătorească după cum urmează:

”Corcodel  Grigore desemnat în calitate de persoană responsabilă pentru exercitarea competenței privind numirea și eliberarea conducătorilor instituțiilor medico-sanitare publice din r-nul  Sângerei și împuternicit în temeiul art. 4 alin. (21) al Legii nr. 411 din 28.03.1995 a ocrotirii sănătății și pct. 15.2 al Regulamentului de organizaseși funcționare al Instituției  Medico-Sanitare Publice Spitalul raional Sângerei să numească conducătorii instituțiilor  medico-sanitare raionale, selectați prin concurs organizat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, începând cu data de 23.03.2021. Până în prezent, folosind intenționat  situația de serviciu într-un mod  a refuzat fără nici un temei angajarea lui Lilian Brânză în calitate de director al IMSP ”Spitalul Raional Sângerei” chiar dacă ultimul, a fost desemnat învingător al concursului pentru ocuparea funcției menționate de către Comisia de pe lângă Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, fapt ce a lezat dreptul ultimului la muncă. Prin acțiunile  sale Corcodel Grigore a săvârșit contravenția prevăzută de art. 312 Cod contravențional – abuzul de serviciu, adică folosirea intenționată a  situației de serviciu într-un mod care contravine drepturilor și intereselor ocrotite de lege ale persoanelor fizice.

Analizând probele prezentate instanța de judecată consideră că procurorul obiectiv și veridic a apreciat circumstanțele de fapt, individualizând fapta săvârșită și vinovăția lui CORCODEL GRIGORE în baza art. 312 al Codului contravențional, adică abuz de serviciu, adică folosirea intenționată a situației de serviciu într-un mod care contravine drepturilor și intereselor ocrotite de lege ale persoanelor fizice și art.318 al.2 Cco- neexecutarea hotărârii instanței de judecată, adică neexecutarea intenționată de către o persoană cu funcție de răspundere, fapt care nu a fost combătut de către contravenient nici la etapa de examinare a cazului de către procuror și nici în instanța  de judecată.

Prin urmare instanța consideră că, vinovăția contravenientului în comiterea contravenției incriminate a fost integral dovedită prin probele pertinente și concludente prezentate și cercetate în cadrul ședinței de judecată.

Lăsând la o parte limbajul oficial al instanței  spunem pe înțelesul întregului auditoriu că președintele de raion n-a avut nici un argument plauzibil să nu-l numească în funcție pe doctorul Brânză dar, prin intermediul avocatului Alexandr Tabarcea a tot încercat să tot amâne ședințele de judecată la nesfârșit.  Procedeul n-a avut priză  fiindcă termenul de examinare a cauzelor de acest gen nu trebuie să depășească două luni iar dacă era nevoie judecătorul mai putea prelungi termenul de examinare cu o lună.

În rest – trebuie să ne deprindem și cu asemenea situație măcar de aceea că funcția rădăcină nu are, că mandatul cel mai eficient este cel de scurtă durată, că trebuie să te pleci la timp și cu demnitate. Dar mai cred că raioanele, acest atavism rămas de la puterea sovietică trebuia demult lichidat precum unul total ineficient.