43
DISTRIBUIȚI

Prima ediție a Festivalului „Fratele meu de peste Prut” a reunit la Bălășești ansambluri folclorice, meșteri și artiști populari din R. Moldova și România: „Model de înțelegere și de colaborare armonioasă prin păstrarea identității”Actualitate07.11.202213:13Autor: Ziarul NationalÎNFRĂȚIRI // Prima ediție a Festivalului „Fratele meu de peste Prut” a reunit la Bălășești ansambluri folclorice, meșteri și artiști populari din R. Moldova și România: „Model de înțelegere și de colaborare armonioasă prin păstrarea identității”

Prima ediție a Festivalului cântecului popular românesc „Fratele meu de peste Prut” s-a desfășurat duminică, 6 noiembrie, în comuna Bălășești din raionul Sângerei.

Evenimentul a reunit zeci de ansambluri folclorice, meșteri și artiști populari din R. Moldova și România care au cântat, dansat și au prezentat publicului „zestrea” neamului românesc.

„Chiar dacă afară era frig, inima mea s-a umplut de bucurie văzând atâta lume frumoasă la acest festival”, a declarat primărița de Bălășești, Elena Neaga.

Ambasada României în Republica Moldova salută organizarea organizarea evenimentului și arată că acesta reprezintă unul dintre rezultatele concrete ale acordurilor de înfrățire dintre satul Bălășești și comunele Filipeștii de Pădure, județul Prahova, și Comarna, județul Iași, semnate anul trecut.

„Ne-am bucurat să asistăm la un act cultural autentic, în care tradițiile, portul popular și folclorul autentic românesc au fost ridicate la rang de artă de ansamblurile folclorice și de meșterii, artiști populari, de pe cele două maluri ale Prutului!”, se arată într-un comunicat al misiunii diplomatice.

 

La festival au participat Adrian Dupu , secretar de stat al Departamentului pentru Relația cu R. Moldova din cadrul Guvernului României, Marius Ciprian Toth , Ministrul Plenipotențiar al României în Republica Moldova, Ciprian Morărescu, primarul Comunei Filipeștii de Pădure, județul Prahova, și Constantin Gradinaru, primar de Comarna, județul Iași.

„Doresc să o felicit pe dna primar Elena Neaga și întreaga ei echipă pentru frumoasa organizare a primei ediții a acestui festival, model de înțelegere și de colaborare armonioasă prin păstrarea identității culturale cu „frații ” noștri de peste Prut, prin trecerea în revistă a colectivelor participante care au prezentat jocul, muzica, portul și obiceiurile de pe cele două maluri ale Prutului”, a punctat Constantin Gradinaru.