49
DISTRIBUIȚI

E ziua Ta, dragă Marie…

E  ora toamnei în calendarul vieții unei femei  frumoase, care începe fiecare zi cu o primăvară nouă în suflet. Ani frumoși și plini de rod s-au împletit la cumpăna destinului, formând o cunună din cele mai alese spice și flori. E ziua Ta, dragă Marie…

Nu voi căuta cuvinte rare prin dicționare, ci le voi lua din privirea ta grăitoare, din sufletul tău cald, din felul tău de a fi și a  trăi. Știu că vor fi cele mai alese, cele mai curate, cele mai modeste și mai pline de sens.

Nu voi cumpăra flori de la piață, nici nu le voi rupe de pe un strat, ci voi intra în grădina sufletului tău să le găsesc, căci numai acolo înfloresc cele mai splendide flori: ale nobleței, ale omeniei, ale gingășiei și purității  tale.

Nu voi încerca să scriu ceea ce n-a mai fost scris până acum, nepretinzând la originalitate în acest sens, căci voi intui ineditul în orice cuvânt al tău, în orice privire, orice atingere sau gest.

Nu voi cerceta rețete de omenie și cumsecădenie aleasă, căci ești modelul perfect al verticalității și inviolabilității, dovedit prin anii de stoicism și neclătinate în fața greului și  urâtului.

Nu voi căuta doctori vestiți, ca să-ți aline durerile, să-ți tămăduiască rănile nervilor descoperiți în fața vitregiilor timpului, știind că cel mai mare vindecător îți este bunul nostru Dumnezeu. Căci doar El îți va întoarce puterile, ca să le treci pe toate demn și cu smerenie până la capăt.

Nu voi înșira toate calitățile tale de suflet bun, darnic, omenos, căci Cel de Sus a fost generos cu tine, înzestrându-te cu multă prisosință cu toate darurile minții și înțelepciunii Sale.

Nu voi spune nici ce fel de prieten ești, căci nu vor fi cuvintele în stare să exprime toată frumusețea inimii tale, atenția și grija permanentă pentru acei ce-ți sunt prieteni de-o viață și pentru o viață.

Nu voi căuta modele de ardere spirituală întru binele și sănătatea celor apropiați, căci știu că nu există pe lume o altă mămică, soră ori bunică mai tandră, mai adorabilă, mai plină de dragoste și atașament față de cei scumpi și dragi ca lumina ochilor.

Nu voi căuta vise pe care să ți le sugerez pentru împlinire, căci cele mai sacre, mai frumoase, mai râvnite au cuibul în sufletul tău mare și doar așteaptă momentul potrivit să prindă aripi și să zboare spre realizări frumoase.

Voi ruga doar îngerul tău păzitor să mi te apere de tot răul, să-ți ocrotească liniștea și pacea sufletului.  Să vezi în fiecare furtună câte un curcubeu, să ai câte o bucurie la fiecare clipă nefastă, câte un strop de fericire la fiecare strop  de venin, câte un vis  nou  pentru fiecare nereușită,  să aspiri la primăvară în fiecare toamnă și să ne fii lumină și adevăr  pentru cât  mai mulți ani înainte.

La mulți ani, dragă Marie!

Tamara Gumovschi- Pascari, profesoară de limba și literatura română, Gimnaziul „ Ion Vatamanu”, satul Mândreștii Noi, Sângerei.