283
DISTRIBUIȚI

Face ziarul cu sufletul și cu spiritul ei de luptătoare

Aceste rânduri – gânduri sunt despre doamna directoare de la ziarul ”Ecoul nostru” unde depune suflet, inima, deci inspirată opțiune. Mai bine de 23 de ani menține publicația pe piața mediatică. Tot de atâtea ani este spiritul și sufletul unei echipe redacționale. Deține o experiență în domeniu merituoasă și se dăruiește enorm de mult muncii gazetărești. Munca la ziar niciodată n-a fost ușoară, dar dumneaei are o putere de muncă și o voință de a merge înainte pe care nu vrem să o comparăm cu a nimănui. Ea este unică, specifică nu doar în puterea ei magică a menține un  ziar cu atâta jertfă și dăruire, ci este unică în a menține relații cu oamenii din jur, poate și reușește inegalabil a construi relații, a le păstra peste ani și a fi fidelă muncii și prieteniei. Din acest motiv, a sufletului ei generos noi, de multe ori, în momente omagiale o numim cu drag  Regina Maria.

                     Vera TABARCEA

Știți cu toții cei ce ve-ți citi aceste rânduri că este vorba de Maria Țurcanu, directoarea Publicației Periodice ”Ecoul Nostru”. Se trage dintr-un neam de femei puternice. Mai cunoaștem că a fost binecuvântată cu puterea mamei sale să fie  luptătoare. De nu era așa, de nu era jertfa ei permanentă, greu de spus dacă avea cititorul nostru  vineri de vineri ziarul  în poartă, pentru suflet. Această jertfă a  ei e asemenea  săpatului fântânilor în ploi. Iar cine sapă în ploi fântână, are-n rai numai lumină.

   „Știu că pe frunza  acestei toamne aurii scrie 6 noiembrie când această doamnă   frumoasă  împlinește o vârstă deosebită. Așa o cunosc eu de ani de zile și-i exprim deseori recunoștințe pure  pentru  ziarul care-l face și noi îl așteptăm și pentru  sufletul care-l are. Împreună aș zice fac cât o catedrală ”,  a spus despre omagiată noastră  Ecaterina  Atanasov, redutabilă profesară de limba și literatura română și îngerul de zbor al directoarei noastre.

 Peretele din birou din spatele ei este plin cu  Diplome de merit, sertarele – cu diferite trofee primite pentru cel mai bun articol, pentru inițiativele și parteneriatele care știe a le construi și menține. Jurnalistul Nicolae Ropot  crede că ziarul poartă cu sine și ne aduce  o parte din sufletul Mariei:

”Ea este o manageră bună. Pe parcursul editării ziarului a știut și știe a organiza  variate activități de promovare sau susținere a publicației și  a exprima recunoștință celor care o susțin și colaborează.  A rămas pentru totdeauna in memorie acțiunile ”Omul Anului”, „Personalitățile anului”. Nimeni în republică, nici o publicație din câte sunt – locale, regionale, nu au organizat  activități de așa amploare. Până la aceste crize, care afectează și ziarul, la fiecare  sfârșit de an ea aduna și nominalizează personalitățile raionului, oamenii cu merite față de comunitate. Aceste momente le purtăm în suflet, ele nu pot fi uitate cum nu pot fi uitați anii tineri și frumoși ai Mariei Țurcanu. Cei care-i împlinesc o duminică sunt o comoară sfântă, cu alte numărători și alte valori, poleite cu aur și dăruire totală”, apreciază activitatea Mariei Țurcanu colegul jurnalist și fostul șef al Secției Administrație Publică.

Este femeia și administratoarea care se ține cu putere în ciuda greutăților sau consecințelor activității. Cum spunea tatăl ei -„are tâlc în toate”:

„Este adevărat , are  darul dragostei față de oameni, harul dragostei de frumos, de bunătate, de receptivitate. Doar de unul Dumnezeu se teme, în celelalte toată puterea  e în  rațiunea și caracterul ei de femeie puternică, rezistentă. Așa o cunosc eu de-o viață. O stimez mult. De fiecare dată simt sufletul ei plin de lumină și de puritate .Eu îi mulțumesc Bunului Dumnezeu că am întâlnit în viața această personalitate și doamnă .Comunicăm, colaborăm  și-i suntem recunoscători pentru că ne face un ziar așteptat de sufletul nostru”, ni s-a destăinuit  Claudia Golban din or. Sângerei.

 Maria mai este leagăn dulce pentru nepoței. Dorul de cei trei feciorași ai fiicei  Rodica și ginerelui Adrian e atât de mare, încât îl poți măsura cu distanța de aici până în Germania unde sunt stabiliți. Este leagăn dulce și pentru prunculița Anișoara, nepoțica, scumpa fiică a fiului Ruslan și nurorii Elena. Dorul de ei toți o macină, iar comunicarea seară de seară îi umple sufletul de noblețe, puritate și putere de a crede în bine pentru ei, în ziua de mâine cu pace.

„Are un suflet plin de comori: iertătoare și creștină, generoasă și poate lega prietenii de-o viața. Datorită ei suntem ca o familie, împărtășim bucurii și tristeți  și sărbătorim împreună orice eveniment din viața noastră”, au mărturisit cu drag prietenele Ludmila Șișcanu, Elena Grosu, Liubovi Balea, Veronica Serbușca,  cumetrii și vecinii Petrică Dubenco și Ludmila Aramă. Sunt toți uniți, familie cu familie ca un templu al iubirii.

E mereu autocritică când este vorba de meserie, nu se împacă cu cele realizate. Vrea o mai bună calitate a ziarului, o mai profundă abordare a problemelor omului simplu, tristeților și sărăciei vieții acestora în articolele publicate. Vrea mai mult zâmbet pe fețele oamenilor. În loc de ură, răutate să dăruim câte o iertate, cum o face ea de fiecare dată- asta și-a dorit-o pentru colegi  dar și  oamenii apropiați…     

   Pentru ziua de duminică jubiliară  La mulți ani! Să fiți să sănătoasă, mărită doamnă.