18
DISTRIBUIȚI

Republica Moldova are un deficit de energie electrică de aproximativ 25%. Lipsa este acoperită de România

Republica Moldova are un deficit de energie electrică de aproximativ 25%. Lipsa este acoperită însă de România, prin contractul de avarie semnat între operatorii Moldelectrica şi Transelectrica. De dimineață, deficitul de curent a fost mai mare, după ce una dintre turbinele de la Centrala Cuciurgan, din stânga Nistrului, s-a defectat. Astfel, timp de trei ore, MGRES a livrat Chișinăului doar 20% din necesarul de energie.

Potrivit directorului Moldelectrica, Sergiu Aparatu, astăzi, între orele 09.25 și 12.30, în urma avarierii unui bloc de la Centrala de la Cuciurgan, Chișinăul a înregistrat un deficit de peste 100 MW pe oră.

SERGIU APARATU director, Î.S. Moldelectrica. „Pe perioada cât a fost defecțiunea tehnică la bloc ei au continuat să ne livreze 22% din necesitățile malului drept, fiind un deficit de 32 la sută care a fost acoperit prin contractul de avarie existent între Moldelectrica și Transelectrica”.

Republica Moldova primește de la Centrala de la Cuciurgan 53 la sută din energia electrică necesară. Asta după ce Moldovagaz a livrat un volum de gaz suplimentar pentru centrala din stânga Nistrului.

SERGIU APARATU director Î.S. Moldelectrica. „Conform graficului, astăzi MGRES, pentru malul drept, livrează circa 53% din necesarul de energie electrică. Asta datorită faptului că Termoelectrica funcționează pe păcură. Din acele 5,7 milioane care livrează Gazprom către Moldova gaz,  au fost direcționate volumele de la Termoelectrica la MGRES, malului stâng până la urmă, cu toate angajamentele de plată. Respectiv, gazul a ajuns la MGRES şi ei au majorat partea de livrare și ieri și astăzi”.

În prezent, Republica Moldova cumpără din România aproape 47% la sută din energia necesară. 185 de MW sunt la un preț de 90 de euro pentru un megawatt, în conformitate cu Ordonanța aprobată de Guvernul României. Restul, aproximativ 25%, sunt achiziționate în baza unui contract de avarie, semnat, la fel, cu partea română. Potrivit Ministerului Infrastructurii de la Chișinău, diferența de energie necesară este cumpărată la un preț care variază între 190 și 348 EUR/MWh.

ION MUNTEAN expert în energetică. „Dacă e să analizăm sarcina minima și maximă, atunci minimă este de 400MW, sarcina maximă 850-900 MW , în orele de vârf seara, respectiv apare o diferența de 150-200 MW, care necesită a fi cumpărate suplimentar de pe piața din România”.

Potrivit experților, deficitul de energie va fi şi mai mic atunci când CET-urile vor lucra la capacitate maximă și vor produce mai multă energie electrică locală. Specialiștii spun că Republica Moldova nu va rămâne fără curent, însă prețul de achiziție de pe piața liberă este mare. În aceste condiții, cetățenii ar trebui să dea dovadă de responsabilitate și să urmeze îndemnul autorităților, de a face economie la curent.

SERGIU TOFILAT expert în energetică. „CET-urile produc, în funcție de câtă căldură pot da la consumatori, iarna dau mai multă căldură și produc mai multă energie. Acum, dacă noi producem insuficientă energie, nouă România ne dă o parte din energie la 90 euro MW. Energia de pe piața europeană e mult mai scumpă 300-400 euro MW/h. De aceea autoritățile ne îndeamnă să economisim, în special în orele de vârf”.

Potrivit experților în energetică,  tarifele diferențiate i-ar putea determina pe unii consumatori să facă economie. În caz contrar, nu este exclusă deconectarea în anumite intervale de timp.

ION MUNTEAN expert în energetică. „Dacă din consumul total de energie pentru 70 la sută se menține tariful actual, iar pentru 30 la sută se dublează sau triplează tariful, respectiv, gospodăria casnică are de ales, fie economisește energia cu 30 la sută, fie achită diferența cu un preț mult mai mare , în cazul dat toți vor fi puși în condiții egale”.

SERGIU TOFILAT expert în energetică. „Există un plan de acțiuni în astfel de situații de urgenta și el prevede că întâi de toate sunt deconectați agenții economici, sunt consumatori neprotejați. E vorba de agenții economici care pot temporar să-și sisteze activitatea. Dacă situația este destul de gravă și critică se aplică procedura de deconectări în evantai. Asta înseamnă că anumite raioane, 2-3 ore pe zi pot să nu primească energie asta e cel mai rău scenariu la care nu cred că o să ajungem”.

CRISTIAN SAVA, TVR Moldova